MGP MISSIONEN
Sawsams Geheime Missie

Het zijn de  Scandinavische films die weer ouderwets domineren op Cinekid, hét film-, tv- en mediafestival voor de jeugd.

cinekidSawsams Geheime Missie  (MGP Missionen) van regisseur Martin Miehe-Renard is typisch een product waar de degelijkheid vanaf straalt. Op papier is het een tamelijk schematisch verhaal over het multiculturele Denemarken. Een jongetje uit de provincie (Juutland) dat naar de grote stad (Kopenhagen) verhuist, sluit vriendschap met een meisje van Turkse afkomst. Hij beschouwt het als zijn missie om haar te helpen weg te lopen zodat ze deel kan nemen aan een songfestival.

De ouders van het meisje zijn tegen. Weliswaar geboren en getogen in Denemarken willen zij vasthouden aan de normen en waarden die ze mee hebben gekregen van hun Turkse opvoeding. De film kent meerdere cultuurbotsingen. De jongen moet zich aanpassen aan de mentaliteit van de stad, en om tot ontplooiing te komen moet het meisje zich los zien te rukken van de strenge regels die bij haar thuis gelden. De suspense van de film is erin gelegen of beiden hierin slagen.

Om van een dergelijk schematisch scenario een meeslepende film te maken, is een hele klus. De makers zijn er desondanks met glans in geslaagd. Sawsams Geheime Missie is een amusant verhaal geworden over twee inventieve en energieke tieners, een pakkend relaas over de Deense multiculturele samenleving. De boodschap dat allerlei culturen moeten leren samen te leven, is heden ten dage onverminderd van belang.

Het fijne aan jeugdfilms is dat men op een speelse wijze maatschappelijke kwesties kan aankaarten. Daar zijn ze in Scandinavië al jaren verder mee gevorderd dan in Nederland. De uiterst succesvolle Nederlandse jeugdfilm ontwijkt nog teveel de maatschappelijke realiteit, blijft hangen in opgedirkte sprookjes.

De jongen met de gouden broek
De jongen met de gouden broek

De Zweedse productie De jongen met de gouden broek (Pojken Med Guldbyxorna) van Ella Lemhagen is in aanleg een sprookje, maar wel eentje met een filosofische ondertoon. Het handelt over een jongetje dat in bezit komt van een broek waar aan de lopende band bankbiljetten uit de zakken tevoorschijn komen. Voordat de film tegen het eind uitmondt in een kluchtige achtervolging, zijn we getuige van een intrigerende komedie over geld. De twee jongens en het meisje in de film raken erdoor overmand. Ze komen tot inkeer en geven grote sommen geld weg aan liefdadige doelen, wederom een boodschap die hout snijdt.

Dat niet alleen in Scandinavische jeugdfilms de sociale realiteit aan bod komt, bewijst de Zuid-Afrikaanse jeugdfilm Felix van Roberta Durrant. De aandoenlijke hoofdpersoon is de 14-jarige Felix, een jongen met groot muzikaal talent. Hij droomt ervan om nét zo’n succesvol jazzmuzikant te worden als zijn overleden vader. Zijn moeder, die nog worstelt met de voortijdige dood van haar man als gevolg van alcoholmisbruik, vindt jazz duivelse muziek en probeert Felix muzikale ontplooiing tegen te houden.

Felix krijgt op een dag een studiebeurs toegewezen voor het volgen van een opleiding aan een prestigieuze privéschool. Omdat hij in de sloppenwijken van Cape Town woonachtig is, heeft hij onder meer te kampen met het alledaags racisme van zijn medeleerlingen. Ondertussen bereidt hij zich met enkele muzikale oud-collega’s van zijn vader voor op het schoolconcert. Felix moet op vele fronten vechten om zich te bewijzen.

Felix
Felix

Felix is een film die de pijnlijke realiteit van het hedendaagse Zuid-Afrika belicht. Het laat ons zien dat het racisme nog steeds op de agenda staat en hoe de klassenmaatschappij de zwarte bevolking in zijn greep houdt. Loodzware thema’s die pijn doen. Desondanks hebben de makers met behulp van humor er een niet al te zwartgallige film van gemaakt. Hier wordt met verve de hoop op een betere toekomst op een warme en gloedvolle wijze voor het voetlicht gebracht.

De schitterende nostalgische Zuid-Afrikaanse jazzmuziek geeft het geheel een warme uitstraling. Met slim gebruik van flashbacks wordt de kijker terug gevoerd naar het roemruchte jazzverleden van de vader van Felix. De jeugdfilm eindigt met het schoolconcert, dan mogen de tranen overvloedig vloeien. Felix is een aangrijpende en tamelijk unieke filmproductie die terecht een enorm aantal internationale prijzen heeft gewonnen.

Ulrik van Tongeren

Cinekid jeugdfilmfestival, nog tot en met zaterdag 18 oktober in Amsterdam en op locatie.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties