12

DEN HAAG – Het Nederlandse Openbaar Ministerie werkte actief mee om de betrokkenheid van Jorge Zorreguieta bij de Argentijnse ‘dodenvluchten’ buiten de Argentijnse rechtbank te houden.

Dat zei Michiel Meijer, voormalig president-directeur van luchtvaartmaatschappij Transavia, gisteren bij de rechtbank in Den Haag. Meijer zei zich te baseren op een off-the-record gesprek dat hij enige maanden na de aanhouding van Poch in 2009 voerde met officier van justitie Guus Schram, meldt de NRC. “Hij zei me dat er in het onderzoek tegen Poch hogere belangen spelen”, aldus Meijer. “Het Koninklijk Huis?, vroeg ik hem. Zijn lichaamstaal verraadde dat ik gelijk had.”

Meijer werd in de Haagse rechtbank via een videoverbinding onder ede verhoord door de rechtbank in Buenos Aires, waar Julio Poch terechtstaat. De piloot wordt ervan beschuldigd ‘dodenvluchten’ te hebben uitgevoerd voor de Argentijnse junta (1976-1983), waarbij ‘subversieven’ uit het vliegtuig werden gegooid. De oud-Transaviabaas nam het bij de rechtbank op voor Poch. “Sinds zijn arrestatie heb ik het gevoel dat Poch niet echt een eerlijke kans heeft gehad.”

Meijer zegt uit de uitlatingen van Schram te hebben opgemaakt dat Nederland meewerkte aan het proces tegen Poch, opdat de Argentijnse justitie Jorge Zorreguieta, staatssecretaris tijdens de junta, ongemoeid zou laten. De vraag waarom de Nederlandse justitie een Nederlands staatsburger in Argentinië laat berechten in plaats van zelf onderzoek te doen, is volgens hem nooit afdoende beantwoord.

De voormalig directeur van Transavia zei te hebben vastgesteld dat het OM en de KLM wisten dat Poch tijdens zijn laatste vlucht naar Valencia op verzoek van Argentinië zou worden gearresteerd, maar dat Transavia – de werkgever van Poch – van niets wist. Ook toonde hij zich verontwaardigd dat werknemers van Transavia die kritisch waren over de aanhouding van Poch zouden zijn geïntimideerd door de Nationale Recherche. De politie heeft volgens hem twee piloten van Transavia met arrestaties gedreigd als men verder niet zou zwijgen.

“Het OM is er altijd van overtuigd geweest dat Poch schuldig was, nog voordat er bewijs was gevonden”, aldus Meijer. Volgende week worden in Den Haag de laatste twee Nederlandse getuigen gehoord per videoverbinding. Geen enkele getuige heeft gemeld persoonlijk van Poch te hebben vernomen dat hij als piloot betrokken is geweest bij de dodenvluchten. De uitspraak tegen Poch en 66 medeverdachten wordt volgend jaar verwacht. Dat is dan ongeveer zes jaar na Poch zijn arrestatie. Op enkele maanden na heeft hij al die tijd vastgezeten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
GerritR
9 jaren geleden

Zolang het ‘Koninklijk’ Huis de scepter zwaait,zal er van enige rechtspraak nooit sprake zijn.En ze leven nog lang en gelukkig…zonder geweten.