14

DEN HAAG – De geheime diensten zijn niet verplicht om bekend te maken hoeveel telefoon- en internettaps men jaarlijks laat uitvoeren. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag besloten.

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) wilde het aantal taps onlangs bekendmaken in een rapport over de AIVD en MIVD. Met het oog op de nationale veiligheid liet minister Plasterk van Binnenlandse Zaken deze gegevens uit de openbare versie van het rapport verwijderen. Wel mocht de CTIVD vermelden dat er van september 2012 tot en met augustus 2013 in totaal 11 procent meer is getapt dan een jaar eerder.

De redactie van het radioprogramma Reporter Radio nam hier geen genoegen mee en spande een kort geding aan bij de rechtbank in Den Haag. Tijdens het kort geding voerde de journalist aan dat uit de tapstatistieken niets afgeleid kan worden over de werkwijze van de AIVD. Hij beroept zich daarbij op een rapport van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Ook wijst hij op de buurlanden België en Duitsland, waar tapstatistieken wél openbaar worden gemaakt.

De rechter was vandaag een andere mening toegedaan en wees de eis af. “Indien het aantal taps per jaar door de AIVD over een langere periode wordt afgezet tegen de bekende dreigingen en technologische ontwikkelingen, kan hierdoor inzicht worden verkregen in de werkwijze van de AIVD, zoals de capaciteit, de focus en de slagkracht van de AIVD, waarop personen en organisaties die in de aandacht van de AIVD staan, kunnen inspelen”, zo luidt het vonnis.

De rechter, die voor het vonnis inzage kreeg in geheime AIVD-stukken die aan de eisende partij werden onthouden, wijst er tevens op dat in het licht van de controle en transparantie van de AIVD een ontwikkeling gaande is waarbij in de toekomst mogelijk anders met verzoeken om openbaarmaking wordt omgegaan, zoals de Commissie van Toezicht voorstaat en zoals in België en Duitsland nu al het geval is. Nu is de dienst daartoe niet verplicht, ook al omdat de Tweede Kamer in hoedanigheid van de Commissie Stiekem wel inzicht krijgt.

Reporter Radio tekent beroep aan tegen het vonnis van de Haagse rechtbank. De redactie wijst erop dat de rechtbank voorbijgaat aan het feit dat de CTIVD de gegevens niet als staatsgeheim aanmerkt. Ook privacy-waakhond Bits of Freedom (BoF) heeft bij de AIVD tapstatistieken opgevraagd. BoF doorloopt nu een bezwaarprocedure bij de dienst zelf die eveneens kan eindigen bij de rechter. BoF heeft gegevens opgevraagd vanaf de jaren ’70.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties