15
Bob Lambert en ‘Jacqui’, midden jaren ’80.

LONDEN – Een voormalige Britse dierenrechtenactiviste krijgt een schadevergoeding van ruim 540.000 euro omdat ze een kind kreeg van een man van wie ze niet wist dat hij een undercoveragent was.

De Britse politieman infiltreerde medio jaren ’80 in de Londense extreemlinkse activistenwereld maar keerde na zijn missie terug naar zijn echte leven, zijn vriendin gebroken achterlatend met hun zoontje. De Britse, die anoniem wil blijven, krijgt de schadevergoeding na een jarenlange juridische strijd. De Londense politie verklaart zich nu bereid om de vrouw 540.000 euro te betalen. Het is voor het eerst dat de Metropolitan Police een schikking treft in zo’n zaak waarvan er nog ruim tien zijn, meldt The Guardian.

De vrouw, die zich in de publiciteit uitgeeft als als ‘Jacqui’, ontdekte in 2012 via een krantenartikel de ware identiteit van de man van wie ze in 1984 zwanger was geraakt. De ontdekking, 28 jaar later, veroorzaakte zo’n geestelijke schok dat ze overwoog zelfmoord te plegen en psychiatrische hulp moest zoeken. De destijds 22-jarige dierenrechtenactiviste werd meteen verliefd op de ‘charmante en charismatische’ Bob Lambert die zich voordeed als medestrijder.

Na het aanknopen van zijn ‘relatie’ met Jacqui dook de infiltrant in het actieleven en raakte betrokken bij de kraakbeweging, free-festivals en actiekampen tegen kernwapens. Een kleine, radicale lokale milieugroepering, London Greenpeace – overigens niet verbonden aan de internationale Greenpeace-organisatie – wekte zijn speciale aandacht. Het was de volgende stap naar het uiteindelijke hoofddoel van zijn missie – zien door te dringen tot de uiterst geheime radicale vleugel van het Animal Liberation Front (ALF).

Jacqui beviel in 1985 van hun zoon. ‘Goed gedaan Jac’, schreef vader Bob haar na de bevalling. Infiltrant Lambert verbleef die dag, zoals elk weekeinde, bij zijn geliefde vrouw en kinderen. Hij toonde zich volgens Jacqui een goede en zorgzame vader maar verdween in 1987 spoorloos, haar gebroken achterlatend. In werkelijkheid was Bob Lambert teruggekeerd naar zijn vrouw omdat zijn vijfjarige undercover-missie voor Scotland Yard erop zat. Naast een kind, leverde de klus hem ook nog een promotie op.

In een interview met de Britse nieuwszender Channel4, juli vorig jaar, bood Lambert zijn excuses aan. ‘Ik heb oprechte spijt van mijn handelen en verontschuldig mij tegenover de vrouwen die betrokken zijn in deze zaak.’ De Londense politie heeft Jacqui inmiddels haar ‘diepste verontschuldigingen’ aangeboden voor ‘het leed veroorzaakt door deze relatie’. Volgens Scotland Yard, de leiding van de Londense politie, stond in de instructies aan undercoveragenten niets over eventuele seksuele relaties.

Het bewuste infiltratieteam waar Lambert toebehoorde werd in 1968 opgericht en in 2008 ontbonden, aldus Scotland Yard. Jacqui is één van de vier vrouwen geweest met wie Lambert in de jaren ’80 seksuele relaties aanging in zijn rol als infiltrant. Met de een had hij een one-night stand, met een ander bleef hij een paar maanden samen. De vierde relatie was apart, want het ging hier niet om een uitgesproken politiek activiste, maar om een vrouw die Lambert’s geheime identiteit geloofwaardiger kon maken.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties