fury_1

De Amerikaanse regisseur en scenarist van misdaaddrama’s, David Ayer, begeeft zich met Fury op het terrein van de oorlogsfilm. Het resultaat is een brute en realistische weergave van hetgeen oorlogsgeweld met mensen doet.

De film speelt zich af in april 1945. De Duitsers hebben de oorlog verloren. Amerikaanse troepen ruimen in Duitsland de laatste resten van het nazi-leger op. Centraal staat een Sherman-tank genaamd Fury, bemand door vijf Amerikaanse soldaten. Het leven binnenin zo’n voertuig is ronduit claustrofobisch. Uitvoerig en in detail wordt het laden van de kanonnen en de besturing van de robuuste kolos getoond. Er is zelfs een metalen doos aanwezig om in te urineren.

Wardaddy (Brad Pitt) is de zwijgzame tankcommandant, Coon-Ass (Jon Bernthal), Gordo (Michael Pena) en de Bijbelvaste Bible (Shia LaBeouf) zijn de tanksoldaten. Later voegt de jonge Norman (Logan Lerman) zich bij dit gezelschap. Hij is het groentje die nog moet leren om mensen te doden. In een pijnlijke en wrede scène zien we hoe Norman door zijn sergeant Wardaddy gedwongen wordt een nazi dood te schieten.

Fury is interessant omdat er geen poging is gedaan om er een heroïsche oorlogsfilm van te maken. De film toont de smerige en brute kanten van de strijd tot in misselijk makende details. Nadat een van de Amerikanen tijdens een vuurgevecht om het leven is gekomen, dienen zijn gezichtsresten van de bodem te worden geschraapt. Ayers eerdere politiedrama’s, denk bijvoorbeeld aan End of Watch (2012), worden gekenmerkt door een zekere dubbelzinnigheid. In Fury toont de regisseur aan dat geweld de enige optie is.

Het ‘mooie’ aan de Tweede Wereldoorlog was dat het de laatste ‘goede’ oorlog van de Amerikanen is geweest. Wardaddy en zijn maten deinzen er niet voor terug om Duitse kindsoldaten af te slachten. Gehavend en psychisch getekend door de wreedheid van de oorlog hebben deze militairen geen restje menselijkheid meer in hun lijf. De voornaamste verdienste van Fury is dat de lelijke kanten van de oorlog klip en klaar worden getoond. Het hoogdravende motto dat de geschiedenis gewelddadig is, moet diepte suggereren, hetgeen ontbreekt in de film.

fury_2

Fury doet denken aan Cross of Iron (1977) van Sam Peckinpah. David Ayer echter mist de dichterlijke gedrevenheid en de sardonische humor van deze grote meester. Als actieregisseur is Ayer overigens best te pruimen. De actiescènes zijn overzichtelijk vormgegeven, zonder overdreven stilering. Het tergende duel tussen de tank Fury en een superieure Duitse Tiger-tank vormt zowaar het enerverende hoogtepunt van de film.

Ulrik van Tongeren

Fury (Universal Pictures International, 2014), nu in de bioscopen.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
9 jaren geleden

Film draait vooral om de angst van de Amerikanen voor de Duitse Tiger-tank, een angst die grotendeels onterecht was: http://vrijetribune.nl/2014/10/fury-of-de-mythe-van-tiger-tank/