17

Gisteravond kreeg ik van iemand de volgende ietwat cryptisch omschreven mededeling in mijn mailbox: ‘Heb je dat gedoe rond het Mandela beeld van bloemen gevolgd? Ze hebben het ding in brand gestoken.’ Daar had ik tot dan toe niets van meegekregen, maar de mededeling vervulde mij met afschuw. Wie steekt er nu een bloemenbeeld in de fik ter ere van een man die wereldwijd symbool staat voor de wilskracht van de mens om zich niet te laten onderdrukken?

Mijn eerste gedachte was dat die rare club met een nog gekkere naam, Identitair Verzet  (‘Wij zullen niet langer zwijgend toezien hoe vreemde culturen een aanslag plegen op onze identiteit!’), er wellicht iets mee te maken zou hebben gehad. Eind vorig jaar kwamen deze lieden in het nieuws door spandoeken met de tekst ‘Moordenaarsbrug’ aan brugleuningen op te hangen die naar Mandela zijn vernoemd. Dit uit protest tegen de verheerlijking van Mandela die als ANC’er terroristische gruweldaden zou hebben begaan in zijn leven.

Op zoek naar aanverwante informatie kwam ik al gauw op de website van Het Parool terecht. Onder de kop ‘Omstreden bloemenbeeld van Nelson Mandela in brand gestoken’ las ik dat het drama zich in het Mandelapark in Amsterdam Zuid-Oost heeft afgespeeld. Het beeld, gemaakt door leerlingen van lokale basisscholen, werd vrijdag onthuld ter gelegenheid van de opening van het naar de vorig jaar overleden Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder vernoemde park. De bloemenpop zag er beeldig uit: Nelson met gebalde vuist in de kleuren van de ANC-vlag, gedrapeerd rondom zijn statuut.

Maar vanwaar omstreden, zoals Het Parool vermeldt? Het bewuste bericht eindigt met de mededeling dat tijdens de feestelijke opening van het park een fractievoorzitter van een lokale partij (uit piëteit voor de nabestaanden van deze club laat ik hier bewust onvermeld om welke partij het gaat) boos zou zijn weggelopen. Naderhand heeft deze wegloper op Facebook in een tirade zijn woede geuit over het bloemenbeeld dat in zijn ogen op Zwarte Piet lijkt… Je moet wel zwaar gedrogeerd zijn om in het beeld onze kindervriend te herkennen.

Door in de berichtgeving het bloemenbeeld ‘omstreden’ te noemen, doet ook Het Parool mee aan het gierend uit de klauwen gelopen, polariserende en ziekmakende ‘debat’ over het vermeende racistische karakter van de pakjesbezorger. Op de eerste plaats omdat het beeld in de verste verte niet op Zwarte Piet lijkt. Ten tweede omdat slechts één persoon in de personage van Mandela de kindervriend meent te herkennen. Ten derde omdat Zwarte Piet niet werkelijk omstreden is. Iets is pas omstreden als een ruime meerderheid er kritiek op uit. In de krant zelf spreekt Het Parool van een ‘rel’, het moet niet gekker worden.

Kortom, ook het Amsterdamse dagblad bedrijft hier tendentieuze journalistiek waar een weldenkend mens gaarne van gevrijwaard wenst te blijven. En is het uiten van kritiek op het bloemenbeeld door een of andere fractievoorzitter nu daadwerkelijk nieuwswaardig? Natuurlijk niet, maar met elke stompzinnige scheet die wordt gelaten rondom Zwarte Piet wordt publicitair flink gescoord in de media. Terwijl de bevolking, die massaal het karakter rondom de viering van het verjaarsfeest van Sint in stand wil houden, zo langzamerhand een trauma wordt aangepraat.

Over trauma gesproken, de kinderen van de basisscholen in Zuid-Oost lopen dat risico eveneens. De meesten zullen dan nog wel geen krant lezen, maar de volledig de weg kwijt zijnde lokale fractievoorzitter heeft vandaag in Het Parool te kennen gegeven persoonlijk bij hen langs te zullen gaan in de klas: “Ik wil de leiding en de kinderen uitleggen waarom het beeld bij mij de associatie met Zwarte Piet heeft opgeroepen. Ik wil ook mijn excuses aanbieden. De kinderen kunnen er niets aan doen. Ze zijn verkeerd meegenomen in het protocol“… Moeders, vaders, let op uw kroost!

A. van Veen

UPDATE 28-10-14

Fractievoorzitter GL Zuid-Oost bevestigt in excuusbrief opheffing partij

In bovenstaand commentaar liet ik bewust onvermeld om welke partij het gaat waar de verdwaalde fractievoorzitter toebehoort. Dit ‘uit piëteit voor de nabestaanden van deze partij’. Vandaag bevestigt de fractievoorzitter in een excuusbrief dat zijn lokale partij ter ziele is: ‘Ik heb een associatie gemaakt, terwijl het geenszins mijn bedoeling was om de kinderen die het beeld hadden gemaakt, de herinnering aan Nelson Mandela of GroenLinks te benadelen.’ 

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Guinevere
9 jaren geleden

Persoonlijk vind ik onze Geert Wilders wel een beetje op Zwarte Piet lijken, of mag ik dat niet zeggen? Gaat Van Veen dan weer een vinnig stukkie schrijven?

knarfist
9 jaren geleden
Antwoord aan  Guinevere

Het gebruik van het woord ONZE is racisme.
Het wij zij denken wordt hierdoor immers in stand gehouden.

9 jaren geleden

Wat Mandela deed was toch ook identitair verzet? Of zoals menigeen zei bij zijn overlijden: hij heeft de strijd tegen Apartheid gewonnen, maar die tegen het neoliberalisme verloren. Uiteindelijk was het gewoon zwart nationalisme en is er sociaal in Zuid-Afrika niets veranderd, zoals ook wel bleek uit het neerschieten van de mijnwerkers vorig jaar.

9 jaren geleden

Overigens is de vlag dat het beeld van Mandela op bovenstaande foto draagt de nationale vlag van Zuid-Afrika en niet de ANC-vlag (zwart, groen, geel).