18

BOEDAPEST – Internetgebruikers in Hongarije zijn woedend over de invoering van internetbelasting. Zondag werden uiteenlopende computeronderdelen tegen het ministerie van Economische Zaken gekeild.

In Boedapest zijn zondagavond duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen een plan van de Hongaarse regering voor het heffen van internetbelasting. Bij het ministerie van Economische Zaken vlogen de routers, muizen, toetsenborden en monitoren door de lucht om te belanden tegen de gevel, deuren en geblindeerde ramen. Ook hielden ze in het donker hun mobiele telefoon in de lucht, met het scherm aan.

Vorige week werd bekend dat de partij Fidesz van premier Orbán internetbelasting wil gaan heffen: voor iedere gigabyte die wordt gebruikt moet omgerekend 50 eurocent worden betaald. De parlementaire fractie kwam vorige week wel met wat aanpassingsvoorstellen: zo zou de belasting slechts opgehoest moeten worden door bedrijven die internet aanbieden, niet door individuele gebruikers.

Het voorstel maakt een goede kans van slagen aangezien Fidesz een meerderheid in het parlement heeft. De internetproviders hebben al aangekondigd dat ze gedwongen zullen zijn om de kosten door te berekenen aan hun klanten. Ze vrezen op jaarbasis waarschijnlijk meer belasting te gaan betalen dan de winst die ze maken. In een reactie op de protesten zei de regeringspartij toe het belastingvoorstel te zullen aanpassen met een maximum van ongeveer 2,50 euro per maand.

In Hongarije wordt al een dergelijke telecombelasting geheven op telefoon en sms-verkeer. De overheid is bang voor inkomstenverlies nu deze wijze van communiceren in toenemende mate plaatsmaken voor internetcommunicatie. Men hoopt dat op te vangen met de internetbelasting. De nieuwe regeling zou al vanaf 2015 van kracht moeten zijn, als het aan premier Viktor Orbán ligt.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties