Eleanor Rigby 1

Het tweeluik The Disappearance of Eleanor Rigby: Him & Her wordt momenteel in de Nederlandse bioscoop achter elkaar vertoond. Een gedetailleerde weergave van wat er mis gegaan is met de relatie tussen Connor en Eleanor. Er bestaat ook nog een andere versie van, getiteld Them, waarin beide films gecombineerd te zien zijn. Die viel aanvankelijk in de VS te aanschouwen, maar werd vervolgens alsnog als tweeluik vertoond, zoals de regisseur heeft bedoeld.

Him is bedacht vanuit het perspectief van Connor (James McAvoy), Her vanuit die van zijn vrouw Eleanor (Jessica Chastain). Beide versies verschillen nogal van elkaar. Toch is er sprake van enige overlapping van scènes, al is er wel sprake van subtiele verschillen omdat beiden zich de voorvallen anders herinneren. Him laat zien hoe Connor omgaat met de mysterieuze verdwijning van zijn vrouw en het faillissement van zijn eethuis.

Her vangt aan met een dramatische beslissing van de vrouw en toont de gevoelswereld van Eleanor. Hier wordt de reden waarom ze geen contact meer wil met haar partner uit de doeken gedaan. De vrouw probeert met alle macht uit haar depressie te komen. Bij haar afstandelijke ouders gaan wonen helpt niet echt, het starten van een nieuwe studie misschien wel. Eleanor trekt zich op aan haar docente filosofie, gespeeld door een sublieme Viola Davis. William Hurt en Isabelle Huppert komen niet direct geloofwaardig over als als haar ouders. Onderhoudend is hun rollenspel wel.

Him bevat flashbacks uit de tijd toen het nog goed ging met het koppel. Dat Connor zijn vrouw niet werkelijk heeft leren kennen, geeft het geheel een droefgeestig karakter. Deel 1 is het sterkst in het belichten van de wijze waarop Connor met zijn omgeving omgaat. Vooral de relatie met zijn vader wordt ijzersterk getekend. In Her zijn we vooral getuige van de eenzame strijd van Eleanor. Zij maakt het meeste indruk, wat grotendeels te danken is aan de formidabele vertolking door Jessica Chastain. Op overweldigende wijze weet zij de sympathie van de toeschouwer voor zich te winnen, en dát na haar intrigerende en mysterieuze optreden in Him.

Debuterend regisseur en scenarioschrijver Ned Benson heeft een ambitieuze poging gedaan om het hartverscheurend uiteen vallen van een liefdespaar te ontleden. Gedetailleerder dan gebruikelijk omdat het hier over twee films gaat die samen drie uur duren. Op zich is het tonen van een mislukte relatie een afgekloven thema, menig romantische komedie handelt hierover. In een dergelijke film wordt met vallen en opstaan de relatie gelijmd, meestal met een happy end als gevolg.

Eleanor Rigby 2

Een gelukkig einde is wezensvreemd voor een diepgaand drama als Disappearance of Eleanor Rigby. In dit tweeluik zijn geen gemakkelijke oplossingen voorhanden. Het laat zien hoe beide partners op verschillende wijze met een groot verlies omgaan. Juist dat tergende verschil zorgt ervoor dat ze geen gezamenlijke grond meer hebben om verder te gaan. De emotionele tocht van beiden wordt aangrijpend verbeeld. Dat de regisseur zich soms verliest in hoogdravende en filosofische dialogen zij hem vergeven.

Het is een hele opgave om over een tijdsduur van drie uur het drama boeiend en overzichtelijk te houden. Regisseur Benson is daar grotendeels in geslaagd. The Disappearance of Eleanor Rigby: Him & Her weet de aandacht van de toeschouwer voor deze gekwelde personages de ganse tijd vast te houden. Hij heeft een gecompliceerd project tot een toegankelijke filmervaring weten te maken. Merkwaardig aspect van de film is dat na enige tijd beide delen in de herinnering van de kijker lijken samen te vloeien.

Ulrik van Tongeren

The Disappearance of Eleanor Rigby (Imagine, 2013), vanaf 30 oktober in de bioscopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties