19

PARIJS – De Franse president Hollande ligt onder vuur nadat afgelopen zondag een 21-jarige milieuactivist door een politiegranaat om het leven kwam tijdens protesten tegen de bouw van een stuwdam.

Het voorval vond zaterdagnacht plaats in Sivens, in het zuidwesten van Frankrijk. Honderden milieuactivisten voerden actie tegen de kap van bomen om de bouw van een stuwdam op de Tescou, een zijrivier van de Tarn, mogelijk te maken. Die nacht mondde het protest uit in een felle confrontatie met de ME, die onder meer traangasgranaten afschoot. Rond twee uur in de nacht werd het dodelijke lichaam aangetroffen van de 21-jarige Rémi Fraisse. Volgens de eerste vaststellingen werd hij in de rug geraakt door een zogenoemde offensieve politiegranaat.

Een dergelijke granaat is een relatief nieuw Frans politiewapen, bedoeld om middels een harde knal en luchtverplaatsing angst in te boezemen onder demonstranten. Het wapen zal gedurende het onderzoek naar de doodsoorzaak van Remi voorlopig niet meer worden ingezet. De Franse minister van Binnenlandse Zaken zegt dat de politie geen blaam treft en weigert ontslag te nemen. De ouders van Rémi overwegen een klacht in te dienen op basis van ‘vrijwillige doodslag’. “Het gaat hier om een schandaal dat zijn weerga niet kent”, liet hun advocaat daags na het drama weten.

De ouders van Rémi riepen tevens op om de kalmte te bewaren, maar die boodschap lijkt vooralsnog aan dovemansoren gericht. Dagelijks protesteren woedende burgers in verschillende Franse steden tegen het politiegeweld in Sivens. Op spandoeken werd de overheid eerder deze week aangeklaagd vanwege het plegen van een ‘fascistische daad’. Woensdagavond ontaardde een betoging bij het stadhuis in Parijs in relletjes met de ME waarbij 33 personen werden aangehouden. Muren werden beklad met onverbloemde teksten als ‘Rémi is dood, door de staat vermoord!’.

De protestacties tegen de Sivens-dam, gelegen op enkele tientallen kilometers van Toulouse, vinden al vele jaren plaats. Er was onder meer sprake van hongerstakingen, sit-ins en het voor de kap behoeden van bomen door er hutten in te bouwen die 24 uur per dag werden bemand. Geen van die protesten kon de bouw van de dam, bedoeld om een beperkt aantal lokale boeren van water voor de landbouw te voorzien, tegenhouden. Volgens de manifestanten wordt hiervoor een uniek natuurgebied opgeofferd zonder dat duidelijk is hoeveel water de boeren nodig hebben.

De Franse minister van Ecologie, Royal, heeft na het dodelijke incident aangekondigd dat er volgende week een bijeenkomst plaatsvindt om de toekomst van de dam te bespreken. Hiervoor zijn alle betrokken partijen uitgenodigd. De dam moet weliswaar voor een betere irrigatie zorgen, maar dat gaat wel ten koste van een waardevol moerasland, zo liet zij weten. Ook zei Royal dat er moet worden nagedacht waarvoor publieke en Europese fondsen worden aangewend. De aannemer van het bouwproject riep op om de werkzaamheden op te schorten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…]  Dans le webzine hollandais Ravage […]