07

Het aanbod van ambient muziek is groot, tal van netlabels bieden deze muziekstijl aan. Wegens de grote hoeveelheid valt het kaf van het koren niet te scheiden. Maar er zijn gelukkig projecten die er bovenuit stijgen, zoals Core Shift van Mike Kramer uit Heerlen. Kramer is al langer actief in de muziekwereld en organiseert concerten en exposities rondom geluidskunst in Kunstencentrum Signe.

De cd Out There begint met de track Signals, waarbij tonen die signalen suggereren worden ondersteund met spannende string synthesizergeluiden. Track 2 is zeer ontspannend vanwege de hoge tonen die langzaam mee glijden met de lage frequenties en een minimaal ritme. De tonen doen beroep op het gebied tussen de ogen, waardoor het bewustzijn wordt beïnvloed. In die zin is de titel Surface Contact mooi gekozen, omdat het ook ingrijpt op het contact met de wereld om ons heen.

The Greater Good ontwikkelt zich langzaam met lage tonen die worden aangevuld met bijpassende akkoordenreeksen. Tonen komen en gaan, gelijk de golven van de zee. De spanning blijft echter aanwezig waardoor je niet geheel kan wegdromen in je eigen wereld. De muziek blijft zijn aandacht vragen.

Die Freiheit des Menschen liegt nicht darin, dass er tun kann, was er will, sondern dass er nicht tun muss, was er nicht will.’ De cd-r Freiheit van Core Shift is gebaseerd op deze tekst van Jean-Jacques Rousseau. De zogenaamde chill-versie is inderdaad bijzonder rustig met een zich herhalend akkoord welke wordt aangevuld met wat geluiden en een afsluitend akkoord. De tekst van Rousseau is als een sample in de track verwerkt.

De loud versie van Freiheit is naar mijn smaak niet luid, maar bevat wel een lekkere beat wat de track meer actie meegeeft. Deze beat gaat door in het nummer Ghosts, het sluitstuk van deze korte cd-r. Het mooie aan dit nummer is dat Mike Kramer door middel van elektronische geluiden het geroezemoes van geesten weet op te roepen.

Het opvallende is dat beide cd-r’s rond de 20 minuten duren, de preciese duur voor een zen-meditatie. Volgens Mike was dat niet de bedoeling, maar gebeuren de dingen zoals ze gaan. Daar ligt ook de kracht van deze uitgaves. Ze klinken fris en gelaagd, maar voor de wijze waarop de muziek is samengesteld komt naar mijn idee veel intuïtie om de hoek kijken.

Jan Kees Helms

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties