73022-419-625De Raad van State heeft op 12 november de uitspraak van de rechtbank over Zwarte Piet vernietigd. Dit betekent dat burgemeester van der Laan geen extra inhoudelijke voorwaarden hoeft te eisen voor een vergunning voor de Amsterdamse Sinterklaasintocht of andere evenementen. Deze overwinning heeft geen invloed op het Pietenuiterlijk, omdat Van der Laan al maanden eerder liet weten dat de Zwarte Pieten in vier jaar tijd veranderen in blanke Pieten met een veegje.

Van der Laan heeft dit volgens eigen zeggen ‘niet als burgemeester maar als burgervader met duwen en trekken er doorgedrukt’. Dat die veranderingen gewoon opgelegd werden, bleek uit een interview met de twee Amsterdamse hoofdpieten afgelopen maandag in de Volkskrant. Zijn bemoeienis was sowieso onnodig, omdat een ruime meerderheid van de Antilliaanse en Surinaamse gemeenschap in Nederland geen moeite heeft met een Zwarte Piet. De werkelijke reden dat Amsterdam in beroep ging, is dat de gemeente vooral bang was dat de homoparade het volgende slachtoffer zou kunnen worden. ‘Want met die parade hebben sommigen ook moeite’, zei Van der Laan destijds.

Dat klopt. Naast veel mensen die een geloof aanhangen, zijn er veel progressieve, niet- gelovige mensen met welke seksuele voorkeur dan ook, die de laatstem1mzrqcanjc1_large tijd met gemengde gevoelens naar de parade kijken. Zij vinden dat het positieve effect van de eerste parades is uitgewerkt. Bovendien dragen de laatste jaren de commerciëler wordende parades eerder bij tot een slechter imago of een karikatuur van homoseksuelen. Wat weer versterkt wordt door de media die te veel het accent leggen op schaars geklede feestvierders.

Toch is het terecht dat Van der Laan inhoudelijk niet actief iets aan die parade wil veranderen. Maar door wel grote visuele veranderingen van de populaire Zwarte Pieten er door te drukken, waar al stereotyperingen zoals krom praten, dom gedrag en dikker gestifte lippen, oorbellen nagenoeg verdwenen zijn, meet hij met twee maten. Als hij blijft vinden dat een rol als burgervader een andere rol is dan van burgemeester, kan dat contraproductief uitwerken. Mensen krijgen dan namelijk het idee dat demonstreren tegen de homoparade en andere festiviteiten ook zin kan hebben. Als burger en vader roep ik de burgemeester daarom op ook nooit als burgervader zijn macht of invloed te misbruiken. Voor alle evenementen geldt dat aanpassingen sneller geaccepteerd worden en tot stand komen als ze niet van bovenaf opgelegd worden.

Peter de Kort 

Peter de Kort is schrijver van: Dag Zwarte Piet. Elk vooroordeel heeft een nadeel.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jos van veen
9 jaren geleden

ik kan weinig exhibitionistisch vinden aan sinterklaas met zwarte pieten
Wel kan ik een link leggen met pedofilie(sinterklaas,kerstman en kleine kinderen) en politieoptreden(good cop/bad cop) en een beetje met oedipuscomplex, maar so what?
Voor kinderen een spannende tijd met deze seizoenswerker van Turkse afkomst uit Spanje..
Met dat laatste had onze Vader des Vaderlands ook al trammelant

Tijd dat wij Nederlanders weer eens flink van leer gaan trekken tegen de Spanjaarden en schadevergoeding gaan eisen..of zo..

Nu we toch bezig zijn met dooie koeien uit de stinksloot te halen….

Moeten we met de Duitsers ook weer eens doen..tenslotte hebben zij mijn grootvaders fiets gestolen..

En slavernij zat toch echt iets anders in elkaar dan menigeen denkt..

9 jaren geleden

Iedereen geforceerde verandering zal niet werken. Het is een ongevraagde knieval voor een probleem dat veel dieper en veel verder gaat dan Zwarte Piet. Herstelbetalingen daar gaat het om en niet weinig 135 miljard euro!
Laat Piet met rijst en laat het feest bestaan zoals we dat koesteren.