FB024_Paul_Baran

Het tweede album ‘The Other’ van de Schotse componist en muzikant Paul Baran liet vijf jaar op zich wachten. Zijn eerste album ‘Panoptic’ kwam eveneens op het Zweedse label Fang Bomb uit. Het resultaat mag er dan ook zijn. Hij heeft de afgelopen jaren met diverse muzikanten aan dit album gewerkt en heeft onder andere opnames gemaakt bij STEIM in Amsterdam.

De CD begint met stilte en wat minimale geluiden totdat opeens een sterke noisy ritme, als een hartslag, die stilte doorbreekt. Een slaapliedje in de compositie ‘Himmelstrasse’ verandert in korte tijd naar een experiment met dissonanten en tal van muzikale lagen. ‘Dissent’ begint chaotisch met noise en opnames van schreeuwende mensen, en verandert naar een gedeelte met close harmony met ontregelende geluiden op de achtergrond, die geleidelijk prominent op de voorgrond zullen treden. ‘Britonia’ is een prachtig elektronisch stuk muziek met fijne abstracte ritmische geluiden en voorbijgaande geluidsgolven, die zorgt voor de nodige disharmonie in de muziek. ‘The ‘Human Republic of Haiti’ heeft een soortgelijke opbouw, maar dan met een akoestische ritmesectie die onverstoorbaar door blijft gaan, ondanks dat er om de beats ontwrichtende geluiden aanwezig zijn.

Het album is een caleidoscoop van verschillende sferen en experimenten. De afwisseling tussen de tien composities creëert een muzikaal palet van diverse muzikale werelden. Het is een avontuurlijke mix tussen elektronische muziek en experimentele muziek met invloeden uit de klassieke muziek. Het instrumentarium voor het album put uit zowel de musique concrète, elektronica, maar ook klassieke instrumenten zoals viool, cello, basfluit en trombone.

Het album wordt in de loop van de tijd intiemer, maar de mix tussen harmonie en rust gaat steeds het conflict aan met geluiden en ritmes van de disharmonie. Paul Baran nam met tal van andere muzikanten de tijd om dit album te maken, maar het resultaat mag er dan ook naar zijn. Het is geen gemakkelijke muziek, maar wel een mooie verbeelding over de huidige toestand in de wereld, waarbij de harmonie voortdurend wordt belaagd door zowel menselijk toedoen als door natuurrampen.

Jan Kees Helms

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties