UNE+NOUVELLE+AMIE+PHOTO5

De Franse regisseur François Ozon heeft vaker films over seksuele identiteit gemaakt. In zijn Une nouvelle amie handelt het over genderidentiteit. Een man die zich als vrouw verkleedt is het recept voor een boulevardkomedie. De film daarentegen is een mengeling van melodrama en komedie geworden. Ozon neemt graag het brave burgerbestaan op de korrel. Dat doet hij in zijn nieuwste film op een slimme manier.

David, gespeeld door Romain Duris, heeft het verlangen om zich als vrouw te kleden. Wanneer zijn vrouw Laura sterft geeft hij toe aan die behoefte; hij wordt Virginia. Zo is hij vader en moeder voor zijn baby. Claire (Anaïs Demoustier),  de hartsvriendin van zijn vrouw, ontdekt dit en raakt in alle staten. Ze verwerpt de nieuwe verschijningsvorm van David, maar gaandeweg ontstaat er toch een vriendschap tussen Virginia en Claire.

Dat hun relatie zich verder ontwikkelt dan vriendschap blijkt in het uitzinnige tweede deel van de film die gebaseerd is op het korte verhaal The New Girlfriend van de thrillerschrijfster Ruth Rendell. Het betreft hier een losse bewerking, de thrillerelementen en suspense heeft Ozon er grotendeels uit gehaald. Het subversieve zit er wel degelijk in. De regisseur heeft niet gekozen voor de donkere toon waar de schrijfster in uitblinkt.

Une nouvelle amie heeft een tedere en speelse toon. Romain Duris acteert de transformatie naar vrouw alsof het gewoonste zaak van de wereld is. David bekent dat hij altijd al een hang naar het vrouwelijke had en de drang om zich als vrouw te kleden. Duris is fysiek overtuigend als vrouw. Dat maakt dit merkwaardige verhaal meteen geloofwaardiger.

Une-Nouvelle-Amie-VF_reference

Op papier ziet de film er wellicht wat uitdagender uit dan is gerealiseerd. Niettemin doet het denken aan de films van de Spaanse meester Pedro Almodóvar wiens films in het verleden vaak handelden over travestieten en seksuele identiteit. Hij gaat in zijn films meer de diepte in dan Ozon aandurft. De Franse regisseur geeft wel degelijk een pleidooi voor gender-vrije liefde. Hoe diep dit gaat is de grote vraag.

Une nouvelle amie rammelt aan de conventies van het bourgeoisbestaan zonder er werkelijk afstand van te nemen. Misschien is Ozon burgerlijker dan hij zelf beseft. Toch is hij een slim en vaardig regisseur die een guitig melodrama over het complexe thema genderidentiteit heeft gemaakt. Een man die zich als vrouw verkleedt en gedraagt is heden ten dage nog steeds een groot taboe.

Dat Une nouvelle amie geregeld in koddige verkleedpartijen ontaardt is een gegeven. Soms moet Virginia zich namelijk als David aan de buitenwereld vertonen. Romain Duris speelt beide gedaanten met zichtbaar plezier en vaardigheid. Maar het is de jonge Franse actrice Anaïs Demoustier als Claire die grote indruk maakt.

Haar personage is eigenlijk interessanter. In het begin is ze timide en onzeker over haar relatie met Virginia. Haar groei als vrouw, en bewustzijn over haar verlangens is aangrijpend door de actrice geacteerd. Het is een onvergetelijk vertolking van een van de grootste talenten van de Franse cinema.

Ulrik van Tongeren

Une nouvelle amie (Cinéart) vanaf 18 december in de bioscopen

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties