01
De ME hield mei 2011 ruim veertig milieuactivisten aan in het Belgische plaatsje Wetteren waarvan er elf werden veroordeeld.

GENT – Het Gentse Hof van Beroep heeft elf actievoerders die in 2011 in Wetteren een proefveld met genetisch gemanipuleerde aardappelen rooiden vrijgesproken van bendevorming.

Aanvankelijk kregen de milieuactivisten van de rechtbank in Dendermonde voorwaardelijke celstraffen van drie tot zes maanden opgelegd, maar het hof beperkt de celstraf nu tot één maand voorwaardelijk. Het Hof van Beroep ging grotendeels mee in het oordeel van de rechtbank in Dendermonde aangaande bendevorming, maar acht niet bewezen dat er sprake is geweest van een criminele vereniging aangezien een opzettelijk karakter ontbreekt. ‘Het gaat eerder om een beweging dan om een vereniging’, aldus het arrest.

De advocaat van de elf verdachten had eerder gesteld dat de rooiactie van het proefveld te scharen valt onder de noemer ‘vrije meningsuiting’, maar het hof wees dat argument af. ‘De vrijheid van meningsuiting is niet beperkt tot mondelinge of schriftelijke meningen, maar geldt ook voor het deelnemen aan manifestaties en acties die een uiting van een mening zijn’, zo luidt het arrest. ‘Het gaat hier om misdrijven, het kwaadwillig verwoesten van veldvruchten, vernielingen, weerspannigheid, opzettelijke slagen aan politieagenten.’

Ook het door de verdediging aangevoerde argument van ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ werd door het hof verworpen. ‘De beklaagden deden de waarheid geweld aan toen ze vooraf stelden dat ze de aardappelen enkel gingen ‘ruilen’. Ze gewaagden van een geweldloze actie, maar er werd wel degelijk geweld gebruikt. Er raakten agenten en actievoerders gewond en het geweld was louter te wijten aan de beklaagden. De misdrijven waren niet nodig om hun mening op een gepaste wijze te vertolken.’

Aan de openbaar aangekondigde rooiactie van het proefveld in Wetteren van 29 mei 2011 namen enkele honderden tegenstanders van genetisch gemanipuleerde voedselgewassen deel. Ruim veertig actievoerders, die zich ‘veldbevrijders’ van het Field Liberation Movement noemen, slaagden erin het aanwezige politiekordon te omzeilen waarna een aanzienlijk deel van het proefveld werd gerooid. Ze hekelen onder meer de toenemende wereldwijde risicovolle monocultuur binnen de agrarische sector als gevolg van de macht van biotechnologische multinationals als Monsanto.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Flip
9 jaren geleden

Als dit soort “milieuactivisten” hun zin krijgt, sterft driekwart van de wereldbevolking de hongerdood.