10

AMSTERDAM – Uitgerekend op een manifestatie ter verdediging van het vrije woord heeft de Amsterdamse politie een man van de Dam verwijderd die de daad bij het woord voegde.

De executie van een tiental medewerkers van het Franse tegendraadse satirische blad Charlie Hebdo en twee agenten, woensdag rond het middaguur en uitgevoerd door een drietal jihaatstrijders, heeft heel wat losgemaakt. De burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam waren er als de kippen bij om de gemoederen binnen de multiculti steden te sussen, voor zover dat al nodig is. Niet wij maar zij organiseerden vanavond manifestaties. Het is 2014 zullen we maar denken.

Voorafgaande de politieke toespraken op de Dam had burgemeester Van der Laan in al zijn wijsheid besloten dat de menigte een minuut stilte in acht diende te nemen ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Een minuut stilte, je mond houden tijdens een bijeenkomst waar alles draait om het recht te behouden op vrije meningsuiting, in de media, op internet en op straat. Een recht dat al sinds Rushdie zwaar op de tocht staat, met dank aan extremistische stromingen binnen de moslimgemeenschap.

Niks je mond houden, maak kabaal, juist nu! Zoals het geval was tijdens de indrukwekkende bijeenkomst op dezelfde locatie op die gedenkwaardige novemberavond in 2004, na de moord op Theo van Gogh. Geheel in de geest van Charlie Hebdo zong vanavond tijdens de ‘minuut stilte!’ een van aanwezigen het lied Het Vrije Woord dat Hans Teeuwen heeft gemaakt voor zijn vriend Theo. De man werd door omstanders tegen de grond gewerkt waarna hij in de boeien werd geslagen door agenten. “Laat die man zingen, dit ís het vrije woord!”, werd er ook nog geroepen. Bedankt Eberhard, het goede voorbeeld!

Hans Teeuwen – Het vrije woord

Zet God op de pot,
stop de profeet maar in je reet,
en dans voor het vrije woord.
En als je dan wordt doodgeschoten,
heb je van dit lied genoten.
De een die wordt verdreven,
de ander wordt vermoord,
hiep hiep hoera het vrije woord.

Christenhonden, geitenneukers,
iedereen doet mee.
Jezus en Mohammed op een openbare plee.
Nee ik mag niet kwetsen mijn excuses en ik zal,
voor straf me laten pijpen door de meiden van Halal.
Het vrije woord gaat nooit verloren,
al vliegen de kogels om je oren.
Maar als zo’n baard me dood wil schieten,
hoop ik dat ie mist,
want ik ben een bon vivant,
ik ben geen zelfmoordterrorist.

Je bent moeilijker te raken,
als je bereid bent af te slanken.
In die zin had Van Gogh het allemaal aan zichzelf te danken.

Zet God op de pot,
stop de profeet maar in je reet,
en dans voor het vrije woord.
En als je dan wordt doodgeschoten,
heb je van dit lied genoten.
De een die wordt verdreven,
de ander wordt vermoord,
hiep hiep hoera het vrije woord.
Hiep hiep hoera het vrije woord.
Hiep hiep hoera het vrije woord.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ron
9 jaren geleden

Of wat columniste Diewertje Kuiper terecht stelt: “Politiek opportunisme en knikkende knieën in overvloed. Wat te denken van de Haagse burgemeester, Jozias van Aartsen, die vanavond een duit in het #JeSuisCharlie-zakje komt doen tijdens de demonstratie – terwijl dezelfde burgemeester GeenStijl wilde vervolgen voor nota bene het publiceren van een cartoon?” Enzovoort.

http://politiek.thepostonline.nl/column/de-redactie-van-charlie-hebdo-staat-moederziel-alleen/

ron
9 jaren geleden
Antwoord aan  ron

Ook een treffende van Sheila Sitalsing om ‘Je suis Charlie’ in Nederland door de jaren heen te beschrijven: ‘onder een humorloos en godvrezend CDA-PvdA-CU kabinet werd cartoonist Gregorius Nekschot (2008) door een tienkoppige politiemacht van zijn bed gelicht, omdat hij met zijn potlood zou aanzetten tot moslimhaat’.

Niemand ging naar de Dam om ‘Ik ben Nekschot’ te scanderen.

Fer
9 jaren geleden

De Raad voor Marokkanen in het Buitenland is door de regering in Rabat opgericht om de Marokkanen in het buitenland van advies te voorzien. Deze raad heeft de Marokkanen in Nederland ook opgeroepen om te gaan demonstreren in Amsterdam. De Nederlandse en Marokkaanse regering demonstreren tegenwoordig gezamenlijk voor het vrije woord. Wel is jammer dat de Marokkaanse regering nog steeds onafhankelijke journalisten het werk onmogelijk maakt, en Saharaanse journalisten in de gevangenis zet.

Guinevere
9 jaren geleden
Antwoord aan  Fer

Fer, waar heb je deze informatie vandaan? Kan het me nauwelijks voorstellen aangezien de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken vandaag, zondag 11 januari, niet mee heeft gelopen met de historische mars in Parijs omdat er cartoons van de profeet werden meegedragen. De minister had vooraf al laten weten dat hij graag wilde deelnemen aan de mars voor vrije meningsuiting, maar dat protestborden met de cartoons voor hem onacceptabel zouden zijn.