11

GRONINGEN – Het ministerie van Economische Zaken en de NAM zijn ernstig tekort geschoten bij de gaswinning in Groningen, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Economische Zaken en de NAM hebben jarenlang alleen maar oog gehad voor de opbrengsten van het gas en zijn blind geweest voor de veiligheid van de inwoners van het winningsgebied. Ook het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft tot 2013 gefaald. ‘De toezichthouder heeft zich lange tijd niet opgesteld als kritische waakhond’, zo concluderen de onderzoekers.

Het KNMI en TNO, instanties die werkzaam zijn in dienst van de overheid, wordt een ‘passieve houding’ verweten. Zij hadden jaren geleden al het initiatief moeten nemen voor een integraal en onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeksprogramma. Al in 1993 was duidelijk dat de gaswinning in Groningen aardbevingen veroorzaakt. De NAM, autoriteiten en onderzoeksinstellingen wordt verweten dat ze toen niet in actie zijn gekomen.

Met name omdat in 1993 een rapport van de Begeleidingscommissie Onderzoek Aardbevingen (BOA) werd gepubliceerd waarin een direct verband wordt gelegd tussen de gaswinning en de eerste aardbevingen in Groningen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid wijst er verder op dat kritische geluiden van buitenstaanders jarenlang zijn genegeerd. De NAM wordt verweten niet te hebben voldaan aan de zorgplicht.

Ook worden vraagtekens gezet bij de te grote rol van het ministerie van Economische Zaken. In het conceptrapport wordt verwezen naar het zogenoemde ‘gasgebouw’ dat de gaswinning in ons land regelt. Daarin zitten bedrijven als NAM, EBN, GasTerra, Shell en ExxonMobil. ‘De besluitvorming is in handen van minder dan tien personen. De kleine kring maakt het moeilijk elkaar kritisch tegemoet te treden en werkt interne gerichtheid in de hand’, aldus de onderzoekers.

Als gevolg van de vele aardschokken in de afgelopen jaren komen steeds meer inwoners van de provincie Groningen in verzet. Onder druk heeft het kabinet begin 2014 besloten de gaswinning terug te schroeven. Desondanks vonden er ook in 2014 diverse aardschokken plaats. Begin dit jaar vond er in en rond Loppersum een aardschok plaats van 2,7 op de schaal van Richter. Minister Kamp heeft in december toegezegd dat de gaswinning in de loop van dit en volgend jaar opnieuw zal verminderen.

Het officiële rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid lees je hier.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Lees verder via Gaswinning Groningen decennialang onverantwoord |. […]