17

De westerse elite kampt met vooroordelen over een allesverzengende haatdragende islamofobie die in de samenleving leeft en die elk moment tot uitbarsting kan komen.

      door Brendan O’Neill

De Britse pers is nooit zo uit zijn doen geweest als de afgelopen week na de moordpartij op de burelen van Charlie Hebdo in Parijs. Al onze (papieren) kranten staan vol met vurige pleidooien, gericht aan de bevolking van Frankrijk en die van andere Europese landen, om hun afschuw over de aanslagen maar niet om te zetten in bloedige wraakacties op de moslimbevolking.

Een greep uit de media. The Guardian is er niet gerust op en schrijft dat de ‘islamofoben deze gruweldaad wel eens zouden kunnen aangrijpen om hun haat in daden om te zetten.’ De Financial Times maakt de ‘anti-islam extremisten’ duidelijk dat de vrede in Europa alleen kan bestaan vanwege de tolerantie waar het op is gebaseerd. Een Brits tijdschrift denkt dat we de komende tijd felle anti-islam reacties kunnen verwachten.

  Vermoord geen moslims!

Wat is er gebeurd in Frankrijk? Vrijwel de volledige redactie van een humoristisch blad is uitgemoord, willekeurige joden werden in een winkel aangevallen en gedood. En wat drukt de gevestigde journalistiek ons op het hart? Vermoord alstublieft geen moslims!

In heel Europa, oftewel de weldenkende delen van de samenleving, de politieke elite en de kwaliteitskranten was de reactie op het bloedbad uiterst voorspelbaar: men maakt zich grote zorgen hoe het rechtse deel van de Franse bevolking zal reageren. We hebben het hier per slot van rekening over ongeleide projectielen. Het bloed op de vloer van de Charlie Hebdo burelen was nog niet droog, of de beroepsduiders op tv riepen met diepe fronsen op het voorhoofd in paniek: “Oh nee, ze gaan de moslims aanvallen.”

Elke keer weer, van 9/11 in Amerika, 7/7 in Londen, de gijzeling vorig jaar in het Lindt Café in Sidney tot aan Parijs van vandaag: de Pavlov-reactie van de weldenkende elite na extremistische terreuraanslagen in het westen is dat ze zich terstond grote zorgen maken over een gewelddadige opstand van rabiaat rechts tegen de zielige laag opgeleide moslims. Die opstand komt alleen nooit, maar het betekent niet dat dit hun angst vermindert.

Het beoordelingsvermogen van de elite over hun angst voor islamofobe acties staat in contrast met de gebeurtenissen in Parijs van de afgelopen dagen. Het bloedbad van donderdag, aangericht door moslim-extremisten, werd opgevolgd door een gewelddadige gijzeling in een koosjere winkel in Port de Vincennes. Uitgevoerd door een schutter die verklaarde deel uit te maken van dezelfde extremistische cel als de gebroeders Kouachi die verantwoordelijk waren voor de slachting bij Charlie Hebdo.

  Antisemitisme

Waarom een koosjere winkel gewapend binnenvallen? Zeer waarschijnlijk omdat daar joden aanwezig zijn. En als er één ding is waar moslim-extremisten niet van houden, naast ongelovigen die hun profeet beledigen, dan zijn dat wel joden. De gebeurtenissen en de reacties in de media maken duidelijk dat de kloof tussen de politieke elite en de realiteit kolossaal is. Men is gefixeerd op eventuele gewelddadige reacties van rechts, maar het antisemitisch geweld in de alledaagse werkelijkheid gaat aan hen voorbij.

Eigenlijk ook niet zo verwonderlijk dat er een gapende kloof bestaat tussen de angstvisioenen van de bezorgde elite en wat er daadwerkelijk gebeurt in Frankrijk en elders. De angst voor dreigende tegenacties heeft meer te maken met fantasie dan met aantoonbare haat en geweld tegen moslims in de praktijk. Ja, na het bloedbad bij Charlie Hebdo werd er een granaat gegooid op de binnenplaats van een moskee in de Franse stad Le Mans. De granaat ontplofte niet en niemand raakte gewond. De dader(s) moet snel worden opgespoord en gestraft.

De angst voor verspreiding van giftige islamofobie en wijdverbreid geweld tegen moslims is gebaseerd op vooroordelen. Na de aanslagen in Londen van 7 juli 2005 (7/7) werden we voorbereid op een massale opstand tegen moslims in Groot-Brittannië. Kranten voorspelden bloedvergieten. Werknemers van de National Health Service werden geïnstrueerd om alert te zijn bij hun patiënten op signalen van anti-moslim gedrag om daar vervolgens tijdig tegen te kunnen ingrijpen.

Maar sinds 7/7 is er in Groot-Brittannië geen sprake geweest van een stijging van anti-moslim geweld. De criminaliteitscijfers van Crown Prosecution Service over de periode april 2005 en april 2006 gaven aan dat er 43 religieus geïnspireerde misdaden werden gepleegd, waarvan er 18 gericht waren tegen moslims. Een stijging van geweld tegen moslims bleek ongegrond, verklaarde het Openbaar Ministerie later.

Na de bomaanslag op de Boston Marathon in Amerika waarschuwden vrijwel alle media over de toename van geweld tegen moslims als gevolg van deze terroristische daad. Ook nu weer werd grote bezorgdheid geuit over de zware tijd die moslims tegemoet zouden gaan. Maar ze zijn vervolgens niet op grote schaal aangevallen door ‘domme Amerikanen’, zoals de media voorspelden.

Dit geldt eveneens voor de nasleep van 9/11 in de VS. In 2009 tonen federale misdaadstatistieken aan dat er 107 misdrijven werden gepleegd tegen moslims; in 2010 waren dat er 160. Dit is uitzonderlijk laag te noemen in een land van 330 miljoen mensen. Na de gijzeling van het Lindt Café in Sydney eind vorig jaar werd de angst opnieuw aangewakkerd op de pagina’s van de kwaliteitskranten. ‘De domme Aussies’ zouden hoogstwaarschijnlijk doordraaien en bruine mensen gaan aanvallen. Maar er gebeurde niets.

  Mythe

Hoe valt dit te verklaren? Islamofobie is een mythe. Zeker, er zijn mensen in Europa en elders die ongetwijfeld een hekel zullen hebben aan moslims, zoals ze ook een hekel kunnen hebben aan Ieren, zwarten of vrouwen. Maar het idee dat er een klimaat is ontstaan voor een cultuur waarin sprake is van een gewelddadige haat jegens moslims, die weer oorzaak is voor een volgende terreuraanslag, blijkt ongegrond.

Islamofobie zegt meer over de elite zelf dan over hun ideeën aangaande de woeste, stuurloze horden die de straat op gaan om het recht in eigen hand te nemen. Domme witte mensen aan wie de Verlichting voorbij is gegaan zijn immers ook een makkelijke prooi voor de sensatiepers.

Islamofobie is een diep ingesleten vooroordeel dat bij elk incident paniek veroorzaakt bij de hoger geplaatsten, die zichzelf zien als beschaafde, redelijk denkende wereldburgers. Zij beschouwen inwoners van volksbuurten als dom, kleingeestig, racistisch en bevooroordeeld. De elite wil maar niet inzien dat hun angstvisioenen niet overeen komen met de werkelijkheid.

Het is de ironie van de angst voor islamofobie: men denkt dat vooroordelen de oorzaak zijn van haat tegen moslims, vooroordelen afkomstig van mensen die radicalen en moslims over één kam scheren. Wat de elite niet beseft, is dat men gedreven wordt door diezelfde vooroordelen. In wezen komt het er op neer dat zij gewone mensen minachten en wantrouwen. Mensen met andere voorkeuren en gewoontes dan zij, die een lagere opleiding hebben genoten, andere kranten lezen, andere dingen leuk vinden, enzovoort.

Brendan O’Neill is redacteur van het in Londen gevestigde online magazine Spiked en een van de oprichters van de Free Speech Now! Lees hier zijn free-speech manifest.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
9 jaren geleden

Op een geven moment dook overal de term ‘islamofobie’ op, maar het is een niet bestaande angst. Door een woord te bedenken kon men de aversie tegen vrouwenhaat een naam geven. Vanaf dat moment waren de mensen die geen onderscheid wensen te maken tussen blank en zwart patiënten geworden die eerder verpleegd dienden te worden dan gehoord.

Iedereen die het woord ‘islmofobie’ gebruikt is verdacht. Er bestaat geen angst tegen onderdrukkers en vrouwenhaters. Het enige dat helpt is opstaan voor je rechten en de onderdrukkers en de haters elke keer weer opnieuw van repliek dienen en elke keer weer opnieuw tegenspreken.

Dirk
9 jaren geleden
knarfist
9 jaren geleden

Als je een poosje meeleest op Nederlandse islamitische sites dan wordt je vanzelf “islamofoob”.
“Islamofobie”is in werkelijkheid afkeer van een fascistische totalitaire enge ideologie.
Een ieder weldenkend mens zou afkeer moeten hebben van de islam,een “islamofoob”is gewoon een gezond iemand.
En zeker mensen die zichzelf als links beschouwen zouden feitelijk “ultra islamofoob”behoren te zijn aangezien linkse en islamitische ideeen lijnrecht tegenover elkaar staan.
“islamofobie”bestrijden is de eerste stap naar het verbod op kritiek op de islam.
Maar links zal zoals gewoonlijk wel weer over racisme en discriminatie gaan lopen janken en daarmee het fascisme uit de wind houden.

JanSmit
9 jaren geleden

Wij worden geacht beter te zijn dan moslims, politici geven hiermee (oproepen geen tegenactie) aan dat zij moslims minderwaardig vinden.

knarfist
9 jaren geleden
Antwoord aan  JanSmit

Er zijn geen politici die zoiets beweren sterker nog zij staan keer op keer vooraan om ons te vertellen dat het allemaal niets met de islam van doen heeft.
Politici spreken immers altijd de waarheid dat weet zelfs een kind.
Als je anno 2015 een kleuterverkrachtende moordenaar als je grootste voorbeeld ziet zou je toch kunnen stellen dat je ergens in je volwassen wording bent blijven hangen of dat er een paar draadjes in den bovenkamer slecht contact maken.

Jay
9 jaren geleden

Beste Knarf,

Bekijk de beelden op straat tijdens de aanslag en er komt niet 1 auto langs.
In Parijs. Het grootste verkeerinfarct in Frankrijk.
Zelfs hier in Amsterdam neem je de motor als je snel wilt wegkomen.
En een dozijn mensen vermoorden omdat ze de Islam belachelijk maken.
Maar de archieven, en spotprenten aan de muur ongemoeid laten.?
Niet bepaald de reactie die je zou verwachten van moslin extremisten.
Als iemand die op het trottoir ligt en in het hoofd wordt geschoten
met een kalasnikov dan moet er een plas bloed zijn. Maar nee, niets.
De dag erna was er wel een een rode vlek aangebracht,
alleen op de verkeerde plaats.
De “daders” worden doorgeschoten en kunnen niets meer vertellen.
De hoofd onderzoeker wordt al na 24 uur gezelfmoord.

Jij herkent een False Flag niet, al kijk je erna.
Het is juist de bedoeling is dat er onrust ontstaat,
dat is het doel, haatzaaien, bevolkingsgroepen tegen elkaar uitspelen.
Om daarna burgerrechten verder in te perken, om nog meer
de eigen bevolking te kunnen bespioneren en vervolgen.

Jij doet precies wat de regerings agigatoren van je verwachten.
Moslims beschuldigen van wat de Franse Veiligheidsdienst heeft opgezet.

knarfist
9 jaren geleden
Antwoord aan  Jay

Beste Jay,ik heb het geloof ik nergens over aanslagen gehad ben het wel met je eens dat er zeker zogenaamde fals flag operaties uitgevoerd worden.
Bij de twin towers heb ik zeker ook zo mn bedenkingen wat dan weer wel een feit is is dat jongeren met een islamitische achtergrond feest stonden te vieren naar aanleiding hiervan.
Je schrijft dat ik moslims zou beschuldigen? ik zie zo snel niet op wat voor manier ik dat hier gedaan zou hebben.
Het is overigens wel een vertrouwd beeld dat wanneer de islam voor de zoveelste keer slecht in het nieuws komt dat moslims ineens weer de zielige slachtoffers zijn.
Op een andere site las ik zelfs dat moslims in Nederland onderdrukt zouden worden! het lef alleen al om zoiets te beweren…

Maar waar het hier vooral om gaat is de term islamofobie.
Deze term is door islamieten zelf in het leven geroepen om kritiek op de islam gelijk te stellen aan racisme waardoor kritiek op de islam verboden zou moeten worden.
Hoe kijk jij hier tegenaan?

Ernst
9 jaren geleden

Islamofobie bestaat natuurlijk wel. En is rijk gedoteerd en georganiseerd;

http://www.democracynow.org/2015/2/16/fear_inc_20_as_anti_muslim

knarfist
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

islamofobie heeft niets met de islam te maken.
Links vind seksisme,racisme en discriminatie geen enkel probleem,mensen die daar wel problemen mee hebben zijn islamofoob en racist.
Vrij logisch volgens mij.

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Volgens mij zijn die probleemhebber voornamelijk gelegenheidsrechten fetisjisten. Nooit iets om gelijke rechten gegeven, maar nu wel als die op de islam afgevuurd kunnen worden.

knarfist
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

Mensen die naar aanleiding van een tekeningetje kerken in de fik steken en de Jodenvervolging nieuw leven in willen blazen hebben gelijke rechten erg hoog zitten zullen we maar zeggen.
De islam kent geen gelijke rechten alles en iedereen die zich niet wil onderwerpen aan de islam moet feitelijk dood.
Mag ik je vragen waarom je fascisme steunt?

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Islamofobie bestaat en is georganiseerd. Rechts gebruikt gelegenheidsargumenten tegen de islam, want geven continu blijk hun reet af te vegen met gelijke rechten. Nu steun ik fascisme? Het gebrekkige redenatieniveau, de vulgaire stellingname en de gemakzuchtige verdachtmakingen bracht mij ertoe juist die vraag aan jou te stellen. Maar feitelijk hoef je niet te antwoorden. De fascistische tendens in ¨wie niet voor ons is, is met de vijand¨ zegt al genoeg.

knarfist
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

Wie niet voor ons is,is met de vijand.
Dank voor deze bevestiging.

knarfist
9 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Een ongegronde angst,oftewel geestesziekte is georganiseerd, is net zo bezopen als dat mensen geloven dat ze een stukje ham in hun pens krijgen en vervolgens geloven dat ze eeuwig zullen branden in de hel.
Over gebrekkig in alle ernst te spreken.

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Ontkennen dat er zoiets bestaat als het georganiseerd aanjagen van angst voor een bepaalde groep zouden we kunnen scharen onder de Nieuwe Politieke Correctheid, vooral beleden door de nuttige idioten van Empire

Ronaldo
9 jaren geleden

of islamofobie echt bestaat is bijzaak. Wat wel handig is om te weten is of de zetels van de PVV er zijn omdat er een miljoen of meer nederlandersen pure racisten/islamofoben zijn. Voorover ik in kan schatten is dat niet zo.

Ik denk dat mensen PVV stemden omdat ze geloven dat er een “crisis” is, zien aankomen dat er een rekening betaald zal moeten worden terwijl ze daar zelf het geld niet voor hebben, en derhalve maar stemmen op een partij die de rekening bij anderen legt. Ik vind dan ook dat je de PVV niet moet proberen te bestrijden door “jullie zijn racisten” te roepen, maar door ze uit te leggen dat kapitalisme zelf inflatie en baanloosheid veroorzaakt, en dat de rijken de rekening van de zogenaamde crisis best zelf kunnen betalen