18

BARCELONA – Vorige maand werden in Spanje elf verdachten van hun bed gelicht. Hoewel het Openbaar Ministerie nog geen formele aanklacht openbaar heeft gemaakt, lijkt het erop dat het gebruik van beveiligde email de reden is.

Half december vond een grootschalige politieactie plaats in de Spaande steden Barcelona, Sabadell, Manresa en Madrid. Hierbij werden elf personen aangehouden die actief zijn in het radicaal-linkse activistische circuit. Verder werden hun woningen doorzocht en lectuur als boeken en pamfletten, alsmede computermateriaal in beslag genomen. De verdachten zijn vervolgens voorgeleid voor de Audiència Nacional, een speciale rechtbank voor zaken van ‘nationaal belang’ in Madrid.

Hoewel de rechter tot op heden het proces-verbaal nog niet openbaar heeft gemaakt, lijkt het erop dat het feit dat de anarchisten hun communicatie op het internet beveiligden middels versleuteling (encryptie) de basis vormt voor verdenking van criminele activiteiten. Vorige week maakte de rechter bekend dat de verdachten twee emails verstuurden die beveiligd waren met het geavanceerde programma RiseUp.net. Verder worden ze beschuldigd van het in bezit hebben van boeken als Contra la Democracia  en Anarchist Cookbook, en over “specifieke organisatorische en bureaucratische kennis” te beschikken.

RiseUp.net is een non-profit collectief gevestigd in de Amerikaanse stad Seattle. Ze faciliteren een gratis computerprogramma voor beveiliging van het e-mailverkeer. De mensen achter RiseUp hebben privacy en veiligheid op het internet hoog in het vaandel staan. ‘Het lijkt erop dat het gebruik van beveiligde email en chat heeft geleid tot de arrestaties’, zo schrijven ze op hun website. ‘Wij verwerpen deze kafkaëske criminalisering van sociale bewegingen en de belachelijke opvatting dat bescherming van de internetprivacy gelijk staat aan terrorisme.’

Josh Levy, directeur van Access, een in New York gevestigde burgerrechtenbeweging, bevestigt dat overheden wel gauw een verband leggen tussen versleuteling van het internetverkeer en illegale activiteiten. “Dat mag geen bepalende factor zijn voor arrestatie”, vertelt Levy. “Deze specifieke email beveiliging wordt gebruikt door activisten over de hele wereld. Het zou mij niet verbazen dat ook andere landen dan Spanje personen die gebruik maken van beveiligd mailverkeer controleren.”

Volgens eerdere berichtgeving op internet zou de arrestatie mogelijk ook te maken hebben met betrokkenheid van de verdachten bij het opblazen van geldautomaten in Barcelona in 2012 en 2013. Vier van de verdachten zijn inmiddels vrijgelaten maar staan onder toezicht, de overige zeven verblijven in voorarrest in afwachting van hun rechtszaak. Hun advocaten hekelen het gebrek aan transparantie daar hun cliënten zijn ondervraagd zonder te weten waarvan ze beschuldigd worden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties