22

LEIDEN – Milieuactivisten hebben de kap van een zestigtal bomen in een Leids stadspark vertraagd door de markeringstekens te verwijderen. Tevens werd er een opzichtig spandoek opgehangen.

Bezoekers van stadspark Tuin van Noord in Leiden worden sinds woensdag geconfronteerd met een opvallend spandoek waarop de boodschap ‘Leiden, stad van ontgroeningen’ is geschilderd. Het is het werk van de actiegroep ‘Leidse ELFjes’, gebaseerd op de naam Earth Liberation Front (ELF), een wereldwijde radicale milieubeweging. Tevens hebben de activisten met schuursponsjes de markeringstekens (witte stippen) van zestig boomstammen verwijderd die op de nominatie staan gekapt te worden.

Een aannemer zou woensdag zijn begonnen met de kap maar die is nu uitgesteld. ‘De kap van bomen kan namelijk nooit zomaar worden geaccepteerd. Zeker niet in een stad met zo weinig groen als Leiden‘, melden de ELFjes. Volgens de gemeente Leiden is er sprake van achterstallig beheer. Een aantal bomen had al eerder gekapt moeten worden. Sommige bomen verdrukken andere gezonde bomen, andere zijn ziek en een aantal bomen kan op hun huidige plek niet voldoende doorgroeien.

Rolf van Beek van de Bomenbond Rijnland is in zijn nopjes met het spandoek maar weet niet wie het op heeft gehangen, zo meldt het Leidsch Dagblad. Vorige week is de bouw gestart van een theehuis voor de buurtbewoners van Leiden Noord. Naar het oorspronkelijke plan zouden er woensdag 125 bomen worden gekapt om ruimte aan dit theehuis te bieden, maar het bezwaar van de buurt heeft dit aantal terug weten te brengen tot 60 bomen. De met kap bedreigde bomen zijn van verschillende soort en volgens de Bomenbond volledig gezond.

De Bomenbond maakte bezwaar tegen de kapvergunning, maar dat werd op 29 december j.l. door de commissie bezwaarschriften afgewezen. De gemeente maakte weliswaar een fout, door bij het plan een verouderde bomenlijst mee te sturen, maar het besluit om te gaan kappen is volgens de commissie op juiste gronden genomen. Onbegrijpelijk, vindt Van Beek. “Magnolia’s, essen, elzen, wilgen en berken gaan eraan. Hele oude grote bomen ook, met een groot opnamevermogen voor kooldioxide. En dat is essentieel, zo vlak bij die drukke Willem de Zwijgerlaan.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties