29

LONDEN – Europese regeringen die in het kader van de Amerikaanse War on Terror met de CIA samenwerkten op het gebied van detenties en martelingen, moeten meehelpen de verantwoordelijken te berechten.

Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in het deze week verschenen rapport Breaking the conspiracy of silence. Hierin legt Amnesty een relatie tussen een recent verschenen rapport van de Amerikaanse Senaat over martelpraktijken van de CIA en openbare informatie over mogelijke geheime detentie- en martelplaatsen in Litouwen, Polen en Roemenië.

Ook Duitsland, Macedonië en Groot-Brittannië zouden in het kader van de War on Terror hebben samengewerkt met de CIA. In sommige gevallen kregen de regeringen hier miljoenen dollars voor. “De betrokken regeringen hebben de praktijken van de CIA waaraan zij meewerkten niet voldoende onderzocht. Zonder Europese hulp zou de VS niet in staat zijn geweest om mensen zo lang in het geheim vast te houden en te martelen”, aldus Amnesty.

De mensenrechtenorganisatie stelt dat de betrokken Europese regeringen dit feit niet langer mogen ontkennen of verdoezelen. “Ze kunnen zich niet langer verschuilen achter beweringen dat de nationale veiligheid en staatsgeheimen in het geding zijn als zij openheid geven over hun rol bij de marteling en verdwijning van mensen. De slachtoffers van deze gruwelijke praktijken – zoals waterboarding, seksueel misbruik en nep-executies – verdienen gerechtigheid.”

Alle wetgeving, beleid en praktijken op het gebied van terrorismebestrijding dienen de mensenrechten en de waardigheid van mensen te waarborgen, vindt Amnesty. “In deze gevoelige tijd voor Europa, waarin regeringen proberen om te gaan met de gevolgen van de vreselijke aanslagen in Parijs, is dit principe van extra belang.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties