30

GRONINGEN – Inwoners van de provincie Groningen slepen de NAM en de Staat voor de rechter vanwege de gaswinning die aardschokken veroorzaakt. Ze eisen een vergoeding voor geleden immateriële schade.

De immateriële schade bestaat volgens advocaat Pieter Huitema onder andere uit psychische problemen, burn-outs, stress en angsten. Zo’n twintig gedupeerden staan als gevolg van de klachten onder behandeling van een arts of psychiater. Naast de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), exploitant van de gasvelden, wordt ook de Staat aansprakelijk gesteld. Volgens Huitema heeft de Staat de plicht ervoor te zorgen dat Nederlanders niet gestoord worden in hun woongenot.

Deze rechtszaak, aangespannen door 120 Groningers, staat los van de megaclaim die zo’n 100.000 eigenaren van woningen bij de NAM hebben neergelegd. De huiseigenaren, verenigd in de Stichting WAG, willen dat de NAM de waardedaling van hun woningen als gevolg van onaantrekkelijkheid om zich in het gebied te vestigen, direct vergoedt. Ook zijn onroerende zaken minder waard geworden door de (onherstelbare) schade die is ontstaan. Deze zaak komt dit voorjaar voor de rechter, zegt Huitema, die ook de huiseigenaren bijstaat.

Al enkele jaren vinden er in het gebied Noordoost-Groningen aardschokken plaats als gevolg van de gaswinning door de NAM. Gebleken is dat in de laatste twee à drie jaar het aantal bevingen in frequentie en kracht is toegenomen, soms tot zelfs 3.6 op de Schaal van Richter. Het gevolg van de aardschokken is dat veel woningen schade hebben geleden in de vorm van scheuren, verzakkingen etc. Als gevolg van de aardschokken lopen de gemoederen onder inwoners geregeld hoog op.

Eerder deze maand lekte er een schokkend rapport uit van de Onderzoeksraad voor Veiligheid waaruit blijkt dat het ministerie van Economische Zaken (EZ) en de NAM decennialang ernstig tekort geschoten zijn bij de gaswinning in Groningen. EZ en de NAM hebben jarenlang enkel oog gehad voor de opbrengsten van het gas en zijn blind geweest voor de veiligheid van de inwoners van het winningsgebied. Ook het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft tot 2013 gefaald.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties