34

BRUSSEL – Een coördinator bij de EU wil internetproviders en telecombedrijven verplichten de encryptiesleutels van hun klanten te delen met justitie. Dit zou helpen bij het bestrijden van terrorisme.

Dat blijkt uit een gelekt document van de coördinator, Gilles de Kerchove, waar de burgerrechtengroep Statewatch de hand op heeft weten te leggen. Volgens De Kerchove zouden dergelijke internetproviders en telecombedrijven verplicht de encryptiesleutels moeten inleveren om versleutelde communicatie voor de politie en inlichtingendiensten inzichtelijk te maken.

‘Sinds de onthullingen door Edward Snowden zijn bedrijven begonnen met het gebruik van encryptie, wat het voor de autoriteiten technisch moeilijk en soms zelfs onmogelijk maakt om berichten te onderscheppen’, zo schrijft De Kerchove in het document. ‘De Europese Commissie moet onderzoeken of het internetbedrijven kan verplichten om in sommige situaties toegang tot de communicatie te geven.’

De Kerchove ontmoet volgende week verschillende ministers om het plan, gelanceerd naar aanleiding van de recente aanslagen in Parijs, bespreekbaar te maken. De Europese Commissie wil vooralsnog niet op het voorstel van De Kerchove reageren. Het voorstel is controversieel omdat internetbedrijven de communicatie van gebruikers expres versleutelen om de massa-surveillance van inlichtingendiensten tegen te gaan.

Eerder zei de Britse premier David Cameron dat apps die versleuteld berichten versturen verboden moeten worden in Groot-Brittannië. Cameron wil daarvoor nieuwe wetgeving introduceren zodra hij in mei de parlementsverkiezingen wint. Cameron heeft over zijn voorstel contact gehad met de Amerikaanse president Obama. Diverse privacybehartigers hekelen het snode plan van Cameron.

Internetproviders en telecombedrijven versleutelen steeds vaker de communicatie en informatie van gebruikers. Dit kan via een algemene versleuteling waar de aanbieder de sleutel van heeft, zoals Facebook met zijn Messenger-dienst. Een andere manier is end-to-end-encryptie, waarbij alleen de ontvanger de sleutel heeft om een bericht te ontsleutelen. Onder andere WhatsApp heeft recentelijk end-to-end-encryptie aan zijn Android-app toegevoegd, waardoor een bericht alleen door de ontvanger in te zien is.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties