39

GRONINGEN – Activisten van GroenFront! zijn maandag binnengevallen bij GasTerra. Dit onder meer uit protest tegen lokale aardschokken door de exploitatie van aardgas.

Maandagochtend even na 9 uur liepen de milieuactivisten via de hoofdingang het gebouw van GasTerra aan de Groningse Stationsweg binnen. Een aantal ketenden zich vervolgens vast aan het hekwerk in het trapportaal. Anderen klommen op het dak om het spandoek ‘Shell, Exxon & Staat, Ramp voor Grunn en klimaat’ aan de voorgevel te bevestigen. Op de stoep posteerde hun aanhang zich in de vorm van ‘rampenbestrijders’, compleet met veiligheidshelmen en hesjes.

Het aanwezige personeel van GasTerra, een internationaal opererende handelsonderneming in aardgas met een belangrijk aandeel in de Nederlandse gasvoorziening, voelde zich in eerste instantie overrompeld. “Je schrikt wel even”, zegt een woordvoerder van GasTerra aan RTV Noord. “We zaten gewoon in een vergadering. Je weet niet precies wat er gebeurt. We dachten eerst aan een ludieke actie, maar al snel werd duidelijk dat het om actievoerders ging.”

Omdat de activisten van GroenFront! zich “voorbeeldig” gedroegen, ging de gealarmeerde politie niet tot actie over. Burgemeester Den Oudsten zou de situatie vanaf veilige afstand hebben beoordeeld en vond ontruiming niet nodig. Volgens een woordvoerder is daarbij de volksgezondheid, openbare orde, veiligheid en verkeershinder meegenomen. GasTerra zelf heeft aangegeven geen aangifte te zullen doen omdat het bedrijf niet veel hinder ondervond van de actie.

Dat laatste zal tot ongenoegen moeten hebben geleid bij de activisten, want die waren er immers op uit om de werkzaamheden van het personeel zo lang mogelijk te verstoren. “GasTerra beweert op hun website dat haar klanten altijd voor gaan”, meldt GroenFront!. “Vóór de veiligheid van de Groningers die in het gebied leven, vóór het klimaat, en vóór het nemen van haar eigen verantwoordelijkheid hierin. Men rept met geen woord over de aardbevingen.”

GasTerra is eigendom van Shell, Exxon en de Staat der Nederlanden. Deze partijen hebben volgens GroenFront! een monopolie op het verhandelen van het aardgas dat de NAM oppompt. Het gas wordt verkocht aan energiebedrijven in binnen- en buitenland. “Het is dus GasTerra dat haar klanten in binnen- en buitenland zal moeten vertellen dat ze aardgas moeten gaan besparen omdat in Groningen de gaskraan dicht moet vanwege de aardschokken.”

De actiegroep ziet het liefst dat aardgasproducenten en -handelaren hun werkzaamheden nog liever gisteren dan vandaag stilleggen. Om klimaatverandering tegen te gaan zou onderzoek hebben uitgewezen dat het noodzakelijk is om 50 procent van al het aardgas wereldwijd in de bodem te laten zitten. Rond vier uur in de middag beëindigden de activisten hun ‘bezetting’ van het gebouw, met een hoop aandacht van de lokale pers. Én veel sympathie van boze en bevende Groningers.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties