break-the-system

DEN HAAG – Met massale inzet van de ME heeft de Haagse burgemeester dinsdag een einde gemaakt aan een vreedzame betoging tegen de macht.  Ondertussen is de revolutie wel begonnen.

Het heeft wel iets weg van een reclamestunt. Onder het motto ‘Break the System!’ werd de afgelopen weken via internet en telecom opgeroepen om dinsdag op het Malieveld in Den Haag ‘samen tegen het Nederlandse politieke systeem te demonstreren’. De initiatiefnemers, die zich doelbewust niet politiek links of rechts wensen te positioneren, willen namelijk dat het kabinet Rutte II oprot, want daar deugt werkelijk helemaal niets van.

Een nobel streven, en er gebeurt tenminste weer eens wat. Verfrissend ook dat dit initiatief nu eens niet door dogmatisch linkse clubjes wordt georganiseerd die je gewoonlijk de straat ziet opgaan. Break the System! heeft eerder iets weg van Occupy, een internationale proteststroming uit 2011 tegen de verderfelijke macht van de banken. Occupy Nederland was aandoenlijk om mee te maken, lekker chaotisch en vaak a-politiek. Maar de intentie was prima.

Juist dit ongeorganiseerde en tamelijk onbekende karakter van Break the System! maakt de autoriteiten nerveus, ze hebben er geen grip op. De mate van nervositeit werd rond het Malieveld ook duidelijk aangezien burgemeester Van Aartsen een enorme politiemacht op de been had gebracht. En dat voor zo’n 500 manifestanten, een gemêleerd gezelschap waarvan opvallend veel de middelbare leeftijd zijn gepasseerd. Het podiumprogramma was ook al niet iets om je als autoriteit ongerust over te maken.

Een deel van de manifestanten vond het programma kennelijk te lang en te saai, en maakte aanstalten om op te trekken richting Binnenhof, het centrum waar zich een criminele bende ophoudt. En Break the System! had niet voor niets aangekondigd het politieke bolwerk te willen bezetten voor onbepaalde tijd. ‘Blokkades zullen worden opgeworpen, het Binnenhof moet dicht! Wat eisen wij? Het aftreden van kabinet Rutte 2! Een bindend referendum over het vertrek uit de EU! Stop het leenstelsel voor studenten! En hulp voor mensen in nood in Nederland!’, aldus Team Break vooraf in de media.

Van Aartsen had toestemming verleend om enkel op het Malieveld te betogen, nergens elders in Den Haag. De betogers werden op de Bosbrug dan ook tegengehouden door de Mobiele Eenheid. Daarbij werden door ME’ers flinke tikken uitgedeeld en werden zowel door ME als arrestatie-eenheden een aantal aanhoudingen verricht, in totaal dertien personen. Zes daarvan omdat geen gehoor werd gegeven aan de vordering om terug te keren naar het Malieveld, twee wegens opruiing, vier voor belediging en één omdat hij zich niet kon legitimeren.

Maar de revolutie is begonnen. Team Break heeft de overheid inmiddels een eisenpakket voorgelegd en een ultimatum gesteld: ‘Wanneer de overheid na zes weken niet onze eisen heeft ingewilligd […] dan zal Break the System! overgaan tot veel hardere acties. We zullen oproepen om middels burgerlijke ongehoorzaamheid het hele land plat te leggen.’ De acties gaan door totdat de regering aftreedt en er een bindend referendum volgt over een nieuw politiek systeem, waarbij de macht meer bij het volk zal komen te liggen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Onno Kuipers
9 jaren geleden

we zulen doorgaan!