46
Kenteken foutief of niet invoeren mag ook, zolang je maar betaalt.

AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam mag parkeerders die hun kenteken verkeerd hebben ingevoerd in de parkeerautomaat, maar wel kunnen bewijzen dat zij betaald hebben, niet beboeten. Dat heeft de rechtbank vandaag bepaald.

Een Amsterdamse automobilist, werkzaam voor Privacy First, was bij de parkeerdienst Cition in beroep gegaan tegen de opgelegde boete omdat hij wel parkeergeld had betaald maar bewust had geweigerd zijn kentekengegevens in te voeren. Hij beschouwt de registratie en opslag van deze gegevens als ongerechtvaardigde inbreuk op zijn privacy. Door het tonen van de kwitantie van de parkeerautomaat kon hij aantonen toch te hebben betaald.

Het standpunt van de gemeente dat parkeren zonder juiste invoering van het kenteken maakt dat er sprake is van onbetaald parkeren, is naar het oordeel van de rechtbank in strijd met de wet. ‘Dat een controleur geen betaling heeft waargenomen, is weliswaar op zichzelf een toereikend bewijs dat niet is betaald, maar de parkeerder kan vervolgens op verschillende manieren tegenbewijs leveren van de betaling. Lukt dat dan kan er geen boete worden opgelegd’, zo oordeelt de rechter. Hiermee herhaalt de Amsterdamse rechtbank een eerdere uitspraak in een vergelijkbare zaak.

De man die de rechtszaak had aangespannen, is niet geheel tevreden over het vonnis. Bas Filippini vindt het jammer dat de rechtbank het systeem niet heeft getoetst aan de verdragen voor de mensenrechten. Kentekenparkeren, dat wil zeggen verplichte registratie van kentekens en het gebrek aan anonieme betalingsmogelijkheden, is volgens Filippini in strijd is met het recht op privacy “wegens gebrek aan noodzaak en proportionaliteit.”

“Iedere vrije burger heeft immers het recht op privacy in de zin van anonimiteit in de openbare ruimte, ook als men ergens de auto parkeert”, aldus Filippini. Dit recht wordt beschermd door artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Filippini blijft bij deze stellingen gaat in beroep tegen de uitspraak. Amsterdam was een van de eerste gemeenten die het ‘kentekenparkeren’ introduceerde. Inmiddels gaan steeds meer steden over tot deze controversiële manier van betaald parkeren.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wouter Vos
8 jaren geleden

In Metro stond ook een reactie van Margreet Hoedjes van Cition onder andere: “Geef nou maar je kenteken op, is voor ons een stuk makkelijker”.

Hoe dom kun je zijn? Blijkbaar hebben ze het kenteken niet nodig om te controleren of je betaald hebt, alleen om je een boete te geven. Dus eigenlijk zegt ze, “maak het ons nou maar makkelijk om je een boete te geven”. Wie gaat er nou meewerken aan zijn eigen vervolging?

Als niet auto-bezitter valt het voor mij wel mee, ik snap best dat de stad zonder boetes de hele dag vol zou staan. Maar bij veel mensen om mij heen zie ik een diepe haat tegen parkeerwachters. Daarbij zou ik me zorgen maken over mijn privacy, elk beetje data wat ik weg geef kan potentieel door een crimineel gebruikt worden.

Het zou me dus niets verbazen als niemand nog een kenteken invult. Misschien dat mensen er nog gelukkig van worden, alleen al om Cition te kunnen sarren.