NOS-gekkie

De man stond er minutenlang ronduit beteuterd bij, de lens van de tv-camera zorgvuldig vermijdend. Hij leek in sombere gedachten verzonken, misschien had hij op dat moment liever bij z’n vrouw op de canapé gezeten. Feit is dat Ron F., met een microfoon als wapen, onbedoeld de bekendste man van flatscreenminnend Nederland was geworden. Pshycho-analytische betweters die hem nog nooit hebben gesproken, kwamen eensluidend tot de conclusie dat Ron niet alleen een verward man was, nee, gestoord, een eenzame wolf!

Die bewuste donderdagavond, het zal een kwartiertje na negenen zijn geweest, werd ik via een twietje erop geattendeerd dat er op Ned 1 iets interessants aan de hand was. Teletekst bracht uitkomst: in CHOCOLADELETTERS werd bericht dat er een gewapende man bij de NOS was binnengedrongen. De livestream van de staatsomroep op de pc leverde echter een zwart scherm op, de directe uitzending op tv niet bijster veel meer. Eindeloos waren we getuige van hetzelfde gefilmde moment: de overmeestering van een gewapende man in de studio van, nota bene, het Journaal.

Nou, dan weet je het wel. Het Journaal is voor een deel van de bevolking, hoe marginaal ook met 2 miljoen in aantal, zo’n beetje een relikwie. Daar heb je met je poten vanaf te blijven! Kortom, de jongeman met z’n klappertjespistool is zwaar de lul. Heb zelfs enigszins met hem te doen, want gebrek aan durf kan je hem niet ontzeggen. En voor de NOS kwam het incident nu ook niet bepaald ongelukkig uit. Hun dagelijkse verknipte nieuwsshow werd in één klap bekend in de wereld. Wauw, zal de directie gedacht hebben, leading news!

Nou, dat hebben we geweten. Er werd in de loop van die avond voornamelijk bericht over koude voeten bij het naar buiten gevluchte personeel en verhelderende teksten als ‘iedereen is hier enorm geschrokken’ tot aan ‘en toen dachten we, we moeten weg hier’. Af en toe kwam een bibberende en licht besneeuwde Twan voor de camera die ten andermaal aantoonde dat NOS-presentatoren zonder autocue niets zinnigs te zeggen hebben. We waren twee uur lang getuige van een ‘nieuwsuitzending’ zonder nieuws, waarin de NOS-coryfeeën vooral content waren met de aandacht voor zichzelf. Een brevet van onvermogen. De NOS, dát is pas een ramp.

Alex van Veen

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties