02

AMSTERDAM – Het kwakkelende voortbestaan van de vakbond (het doet me van de weeromstuit aan een niet nader te noemen politieke partij denken) kan niet treffender worden gesymboliseerd door het besluit om de viering van 1 mei in ere te herstellen.

FNV-voorzitter Ton Heerts (PvdA) geeft gevolg aan de oproep van z’n vergrijsde achterban om de 1 mei traditie weer ‘van de grond te trekken’. “Onze leden moeten steeds vaker opkomen voor goed werk, ze worden gereduceerd tot kostenpost op de begroting”, zei hij zaterdag op een ledenbijeenkomst in Utrecht. Werkgevers kunnen middels allerlei constructies goedkoop personeel uit het buitenland halen, en dat steekt. “Dat treft veel werknemers, en ook veel jongeren”, aldus Heerts.

De voorzitter is dan ook blij dat de leden van de FNV “de straat weer willen opzoeken op 1 mei, net als elders in Europa.” Als voorproefje wat ons op die ‘actiedag’ te wachten staat, hield de vakbond zaterdag voorafgaande het congres een optocht door Utrecht. Zo’n 1500 leden liepen de ‘Mars voor Echte banen’, wat zoveel betekent als dat de FNV banen eist “met voldoende zekerheid, respect en een stabiel inkomen. En gelijk loon voor gelijk werk.”

Op de website van de FNV wordt mondjesmaat en ook kritisch gereageerd op het voornemen om de eerste mei weer in het teken te zetten van de dag van de arbeid. ‘Men zal dan wel een betere organisatie moeten hebben, deze mars was een aanfluiting. De leden waren heel slecht geïnformeerd, er hadden 5000 mensen kunnen zijn’, laat Peer weten. ‘Goed plan, maar eigenlijk zou je ten minste één keer per maand acties moeten organiseren om dit takkenkabinet om de oren te slaan!’, aldus rocker.

Mien vond de ‘betere banen mars’ door Utrecht drie keer niks. ‘Gewoon een aanfluiting, deze PvdAfbraak gestuurde demo! De bond die het gewone volk niet meer bereikt! Eén miljoen leden en 1500 laten zich zien! Waaronder ook ikke! Een totale volks onsolidaire ego-aanfluiting!’ Ze is er dan ook helemaal klaar mee. ‘Ik gooi de handdoek in de ring, het is afgelopen. De slachtbank kan doorgaan voor het gewone volk! [..] Denk er aan mensen, de pensioenfondsen hebben weer honderd miljard beleggingswinst gemaakt!’

Na een lange en verwoede interne strijd, waarbij FNV Bondgenoten naar de rechtbank dreigde te lopen, fuseerde de vakbond met ingang van 1 januari van dit jaar. Voortaan vormen FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV, FNV Bouw, FNV Sport en de FNV vakcentrale, samen met veertien andere bonden, waaronder de journalistenbond NVJ en onderwijsbond Aob, één FNV. Een nieuwe lente, een nieuw geluid…

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
9 jaren geleden

…goedkoop personeel uit het buitenland halen en dat steekt…
Getverderrie wat een populistische en racistiche uitspraak van die pvdaer.
Ga ervan uit dat de voorgedrukte aangifte formulieren al klaar liggen.
En voor de rest valt er natuurlijk weinig te vieren met al die massa ontslagen.