03

PARIJS – In Frankrijk mogen crèches vanwege stralingsgevaar geen wifi meer toepassen. Ook op lagere scholen en andere locaties volgen er maatregelen.

Na enkele jaren van discussie keurde het Franse parlement vorige week een wet goed aangaande blootstelling van het milieu aan elektromagnetische straling, meldt Le Figaro. De nieuwe wetgeving komt erop neer dat de overheid soberheid wenst te betrachten op het gebied van toepassing van mobiele communicatiemiddelen die functioneren op basis van elektromagnetische straling. Hoewel nog niet bewezen is dat deze straling op langere termijn kan leiden tot (ernstige) ziekte, past het parlement hier het voorzorgsprincipe toe.

Opvallendste aspect van de wet is een totaalverbod voor kinderdagverblijven en crèches het draadloze wifi toe te passen om digitale educatieve activiteiten mogelijk te maken. Dit omdat kinderen op zeer jonge leeftijd lichamelijk volop in ontwikkeling zijn en als gevolg daarvan nog kwetsbare hersenen hebben die extra gevoelig zouden zijn voor de straling. De overheid heeft ook basisscholen nieuwe regels opgelegd: draadloos internet is toegestaan maar wifi moet worden uitgeschakeld zodra de apparaten niet worden gebruikt.

De wet omvat verder een verbod op reclame voor mobiele telefoons voor kinderen die worden verkocht zonder headset. Tevens worden er restricties opgelegd aan de plaatsing van umts-antennes op daken die mobiel telecomverkeer mogelijk maken. Met name mensen die rondom deze zendmasten wonen en werken lopen een verhoogde kans langdurig aan elektromagnetische straling te worden blootgesteld. Bij plaatsing van toekomstige zendmasten worden de bewoners vooraf beter geïnformeerd over mogelijke risico’s, zodat ze tijdig bezwaar kunnen aantekenen.

Het oorspronkelijke wetsvoorstel, een initiatief van het parlementslid Laurence Abeille van Europe Écologie Les Verts, ging nog een stuk verder. De ‘wet Abeille’ betekent een belangrijke stap voorwaarts voor de gezondheid van de Franse bevolking, aldus Abeille. De Franse overheid laat tevens een grootschalig onderzoek uitvoeren naar de impact van wifi/umts straling op langere termijn. Dit omdat bij internationale wetenschappelijke studies, die aantoonden dat er geen gezondheidsrisico’s bestaan, uitgegaan werd van kortstondige blootstelling aan de straling.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Flip
9 jaren geleden

Waarom krijgen die kindjes niet gewoon allemaal aluminium hoedjes op?