05

ABU DHABI – Eind deze maand strijkt een zware Nederlandse delegatie neer in Abu Dhabi om landen in het Midden-Oosten wapenonderdelen aan te prijzen. ‘Blijf thuis!’, stelt Stop Wapenhandel.

Wat hebben Thales Nederland, Ten Cate, Allison Transmission Europe, Damen Schelde, DSM Dyneema, Gielissen, Heinen & Hopman, Imtech Marine, KVE Composites Group, Microflown AVISA, NLR, NOVEK Technical Solutions, RVM, Sun Test Systems, TNO Defensie, Airbus en Visionwaves met elkaar gemeen? Het zijn Nederlandse bedrijven, of gevestigd in ons land, die eind deze maand in gezelschap van minister Hennis (Defensie) en vooraanstaande ambtenaren van Economische Zaken en Handel, wapentuig aan de man proberen te brengen op de wapenbeurs IDEX in de Verenigde Arabische Emiraten.

De International Defence Exhibition (IDEX), die van 22 t/m 26 februari plaatsvindt in de Golfstaat Abu Dhabi, is de grootste wapenbeurs van het Midden-Oosten, en een der grootsten ter wereld. In 2015 worden ruim 80.000 bezoekers verwacht vanuit de hele wereld, vooral uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië. Alsof we op de Olympische Spelen zijn aanbeland heeft de Nederlandse overheid, samen met de NDIV (Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid) en NAG (Netherlands Aerospace Group), een heus ‘Holland Paviljoen’ ingericht voor de eigen wapenfabrikanten.

De campagnegroep Stop Wapenhandel vindt het maar niets en wijst de overheid en het participerende bedrijfsleven erop dat de militaire uitgaven in het Midden-Oosten snel stijgen, aangejaagd door de vele conflicten. Bovendien zijn veel klanten buitengewoon kapitaalkrachtig vanwege hun olie-inkomsten. ‘In alle opzichten een aantrekkelijke markt voor wie het niet te nauw neemt met mensenrechten en democratie’, merkt Stop Wapenhandel enigszins nuchtertjes maar terecht op. De Nederlandse wapenexport naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika bedroeg volgens Stop de Wapenhandel over de periode 2004-2013 € 1,3 mrd.

De afgelopen jaren namen Nederlandse militaire bedrijven ook deel aan handelsmissies naar Turkije en Qatar, en aan andere wapenbeurzen in de regio. Het wapentuig belandt niet enkel in dubieuze dictatoriale handen, ook wordt het nodige doorgesluisd aan islamitische extremisten. Om de overheid aan te sporen uit moreel aspect af te zien van deelname aan IDEX, haalt Stop Wapenhandel handtekeningen binnen via hun website. Het is de bedoeling dat de lijst volgende week dinsdag wordt aangeboden bij de Kamercommissie Defensie. GL heeft inmiddels over de heikele kwestie schriftelijke Kamervragen gesteld aan minister Hennis.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
9 jaren geleden

Helder artikel. Het is al 14 x gedeeld vanaf mijn facebook pagina.

Dick
9 jaren geleden
Antwoord aan  martin

Dat is het leuke van sociale media..
delen op oa FB en ook Twitter…en het gaat inderdaad verder gedeeld worden…

Guenevere
9 jaren geleden

Wat betekent dat Martin, het artikel veertien keer gedeeld op je Facebookpagina, dan blijft er toch niet veel meer van over?

9 jaren geleden

Het heeft meer met die wonderbaarlijke vermenigvuldiging van vis en brood ergens in Palestina te maken dan met een te kleine taart op een groot feestje. Het komt bij delen ook op de pagina van de deler te staan, zodat zijn/haar bezoekers er ook op gewezen worden.