06

WASHINGTON – De Keystone XL oliepijpleiding in de VS vormt als gevolg van dalende olieprijzen een bedreiging voor het klimaat, stelt milieuagentschap EPA. Goed nieuws voor Obama, niet voor het Congres.

Als gevolg van de dalende olieprijzen in de VS vanwege de stijgende oliereserves verandert de economische levensvatbaarheid van de Canadees-Amerikaanse Keystone XL pijplijn. Het betekent dat het Canadese teerzandproject zal leiden tot een veel hogere uitstoot van broeikasgassen dan tot nu toe werd aangenomen, meldt het gezaghebbende Environmental Protection Agency (EPA) dinsdag in een gelekte brief.

In het rapport van het State Department uit 2013 ging men ervan uit dat de olie uit de teerzanden hoe dan getransporteerd zou worden over de weg of het spoor, dankzij de hoge prijs van de olie op dat moment. Het rapport vermeldde tevens dat, indien de olieprijs zou dalen onder de 75 dollar, de teerzanden enkel winstgevend konden blijven dankzij de inzet van de pijpleiding. Daarmee zijn grotere hoeveelheden te transporteren, met als gevolg een verhoogde productiecapaciteit zodat er meer koolstof vrijkomt.

De Keystone XL pijpleiding moet olie uit de sterk vervuilende teerzanden in Canada dwars door de VS naar het zuiden van het land transporteren. Dit zeer tegen de zin van milieuverenigingen, omwonenden en inheemse bevolkingsgroepen. Een groep van 56 Senatoren, 45 Republikeinen en 11 Democraten, heeft vorige week een wetsvoorstel ingediend voor goedkeuring van de aanleg ervan. Als gevolg van dat goedkeuringsproces heeft het miljardenproject al ruim vijf jaar vertraging opgelopen.

De bevindingen van EPA werden niet geheel toevallig openbaar daags nadat het Congres had ingestemd met aanvaarding van het omstreden project. Het Witte Huis zou pas na de Congresverkiezingen in november een definitief besluit willen nemen, maar de kans is groot dat Obama nu al zijn veto erover uitspreekt. De president kan daar in wezen niet onderuit daar hij herhaaldelijk heeft gemeld de aanleg van de pijpleiding enkel te zullen goedkeuren als die het nationaal belang zou dienen, en dus geen significante bijdrage zou leveren aan klimaatverandering.

“Er kan geen twijfel meer over bestaan of president Obama verwerpt de voorgestelde pijpleiding voor eens en voor altijd”, zegt Danielle Droitsch van de Natural Resources Defense Council dan ook. “Als de Canadese teerzandolie, de meest vervuilende brandstof ter wereld, via de pijpleiding wordt vervoerd dwars door het hart van de VS, zal dat onze waterlopen en landschappen bedreigen en de milieuvervuiling verergeren. Ze is absoluut niet in het belang van het land.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties