08

LONDEN – Een tegenstander van wapenhandel wist afgelopen week een volle zaal met wapenproducenten en politici toe te spreken en ze op hun nummer te zetten.

Jaarlijks rond deze tijd houdt Aerospace, Defence, Security, Space (ADS), een beroepsorganisatie voor Britse wapenproducenten, een galadiner in het Hilton Hotel in het centrum van Londen. ADS vertegenwoordigt een groep van vijftig machtigste wapenproducenten ter wereld. Naast honderden vertegenwoordigers afkomstig uit de wapenindustrie namen dit jaar wederom tientallen parlementsleden en ambtenaren van het Ministerie van Defensie deel aan het diner.

Een van de gasten op dinsdagavond was Anne Marie O’Reilly, een activiste van Campaign Against The Arms Trade (CAAT). Zij wist op een gegeven moment onopvallend het spreekgestoelte op het podium te bereiken waar zij aan een toespraak begon. O’Reilly meldde de zaal dat zij inmiddels vier maanden zwanger is, hetgeen een aarzelend applaus opleverde. Het publiek was nog niet uitgeklapt of zij sprak haar bezorgdheid uit over de wereld waarin haar zoon zal moeten opgroeien. Een wereld waarin “wapenhandelaars profiteren van menselijk lijden en bloedvergieten.” (zie de video hieronder)

De activiste slaagde er vervolgens bijna twee minuten lang in de wapenproducenten en politici met hun neus op de keiharde feiten te drukken. “Winst maken met het veroorzaken van dood en verderf in de wereld is onaanvaardbaar”, zei O’Reilly op vinnige toon. De genodigden in de zaal raakten enigszins verbouwereerd door het aanhoren van deze onverwachte boodschap op een verder toch zo feestelijke avond. Op het moment dat de activiste van het podium werd afgeleid, raadde zij de aanwezigen nog even dringend aan hun carrière te heroverwegen.

Andrew Smith van CAAT zei na afloop dat het jaarlijkse ADS-evenement een broeinest is voor lobbyïsten. “De wapenindustrie nodigt de politici niet uit om aardig te zijn, maar omdat het goed is voor het bedrijfsleven. Ze kunnen hun wapens beter aan de man brengen met actieve steun van de politiek”, zei Smith. Als voorbeeld noemde hij de aanwezigheid van minister Tobias Ellwood die door ADS als tafelgenoot directieleden van Cobham PLC’s kreeg toegewezen. Cobham PLC’s, gevestigd in Dorset, is één van de grootste wapenproducten van de wereld en kreeg recent exportvergunningen verleend voor Saoedi-Arabië, Israël en Turkije.

Smith vindt het een schande dat de Britse overheid verderfelijke dodelijke wapenhandel steunt. “Groot-Brittannië verkoopt wapens aan regimes zoals Saoedi-Arabië, Qatar en Bahrein. De overheid biedt deze regimes niet alleen militaire maar ook politieke steun. In wezen betreft het hier een Britse goedkeuring voor de schending van de mensenrechten die in deze landen plaatsvinden”, zei hij.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties