DEN HAAG – Actievoerders hebben donderdag meerdere keren het Kamerdebat over de gaswinning verstoord. Daarmee werd niet voorkomen dat het kabinet het besluit tot verdere verlaging uitstelt.

Actievoerders van GroenFront! riepen onder meer “Gasgeld is bloedgeld” terwijl minister Henk Kamp (Economische Zaken) inging op vragen van Kamerleden. Ook hielden ze heel even een spandoek op, dat rap door beveiligers werd verwijderd. Kleuterleidster Van Miltenburg waarschuwde door haar microfoontje dat ze de publieke tribune zou laten ontruimen bij nog een voorval. De twee activisten werden vervolgens afgevoerd en vandaag na verhoor weer vrijgelaten.

Later in het debat werd John Lanting, het markante kopstuk van de actiegroep Schokkend Groningen, aangesproken door een beveiliger van de publieke tribune. Dit nadat Lanting een toespraak van Kamp onderbrak met de woorden “Henk, als jij de dood van mijn vrouw op je geweten wil hebben heb jij een probleem!” “Ben zo weer terug”, zei Lanting nog tegen de aanwezige verslaggevers terwijl hij buiten de zaal het gesprek met de beveiliger voortzette. Nadat hij later op de dag een tweede keer dreigde te worden aangesproken over zijn gedrag, hield Lanting het poppenspel verder voor gezien.

Hij had het inmiddels ook helemaal gehad met de VVD-minister. “Hoe lang kun je dit aanhoren? Die man, die lult aan één stuk door. Hij gaat voor zijn eigen feestje maar het zijn allemaal leugens. En het frustrerende is dat wij hem niet mogen tegenspreken”, zei Lanting tegen een verslaggever. “Kamp neemt ons niet serieus. Wij zitten met giga-problemen en alle zogenaamd mooie oplossingen, het is allemaal dikke kolder. Na 1 juli gaat die gaskraan gewoon weer volop open. Voor ons moet die helemaal dicht. Nul kuub per jaar. Hier geldt het voorzorgsprincipe.”

Regeringspartijen VVD en PvdA hadden een motie ingediend waarin Kamp gevraagd wordt vanaf 1 juli de gaswinning in het noorden van de provincie Groningen naar een zo laag mogelijk niveau terug te schroeven. Volgens de opstellers is dat niveau, om voldoende levering te verzekeren, 35 miljard kuub. De oppositiepartijen toonden zich teleurgesteld over het voorstel dat geen enkele garantie biedt dat de gaswinning in juli daadwerkelijk verder omlaag gaat. Tot overmaat van ramp besloot Kamp het besluit tot uitvoering van de motie uit te stellen tot juli.

Naast oppositieleden en actievoerders liet ook de natuur tijdens het debat op onverbloemde wijze weten dat het verder dichtdraaien van de gaskraan bittere noodzaak is. Op het moment dat minister Kamp zijn betoog hield, werd Groningen opnieuw getroffen door een aardbeving met een kracht van 1,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de schok lag bij Kropswolde en werd gevoeld door meerdere omwonenden. Die hadden het op sociale media over een aardschok die vooraf werd gegaan door een harde knal.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
9 jaren geleden

John Lanting van Schokkend Groningen hier, in tegenstelling van wat u hierboven schrijft, ben ik NIET verwijderd. De goeie man waarschuwde en ik ben met hem in gesprek gegaan. Wilde hij liever buiten voortzetten. Nadien terug op publieke tribune. Tweede keer weer iets gezegd en direct zelf besloten op te stappen voordat die goeie man iets tegen mij zei. Je moet van goede huize komen om Henk Kamp uren te kunnen aanhoren.

ravage
9 jaren geleden
Antwoord aan  Schokkend Groningen

Dank voor de geboden informatie, de betreffende passage is aangepast.