matteo_uggeri

De verrassende muziek van de experimentele post-rockgroep Sparkle in Grey heeft al menig maal webzine Ravage weten te halen, zoals met hun albums Mexico en Thursday Evening. De Italiaan Matteo Uggeri is een van de bandleden van deze groep die eveneens muzikale uitstapjes maakt in de vorm van soloprojecten.

In de lange winter van 2009 heeft hij het album Untitled Winter opgenomen, met ondersteuning van Frans Krostopovic op viool, Andrea Ics Ferraris op piano en gitaar, Andrea Serrapiglio op cello, Mattia Costa op drums en de fluisterende stem van zijn vrouw Gaia. Matteo Uggeri maakt dit compleet met field-recordings, elektronica en tal van andere geluidsbronnen. Het album is uitgebracht op het Amerikaanse label Scissor Tail Records.

De muziek is intiem, kwetsbaar. Zachte tonen worden ondersteund door gitaardrones, doorgaande minimale gitaarpartijen en glijdende cellomelodieën. De combinatie van neoklassieke en elektronische muziek met field-recordings is prachtig. De klanken raken verschillende gebieden van het muzikale landschap. De luisteraar kan zich focussen op de diverse lagen en zich hierin mee laten slepen. Elke keer dat je het album beluistert, doe je weer nieuwe ontdekkingen, vallen andere muzikale aspecten op.

Het einde van de cd wordt ingeleid met een compositie waarin koude winderige geluiden worden ondersteund door een trompet ergens ver op de achtergrond. Het daarop volgende nummer is als een band die ergens ver weg speelt, of die je nog hoort nagalmen in je hoofd. Het album eindigt met het nummer Tender is the Night dat is samengesteld met field-recordings. De muziek neemt je mee aan de hand naar een slaapkamer. Je hoort iemand onder de dekens kruipen om zich te beschermen tegen de kou.

Als gevolg van de meditatieve klanken leidt de muziek je naar een innerlijke wereld, om jou vervolgens met concrete geluiden weer terug te doen keren naar de ‘werkelijkheid’. Matteo Uggeri weet mij iedere keer weer te verrassen met zijn muziek. Untitled Winter speel je het best af op een koude winteravond, liggend op de bank bij een brandende houtkachel met de cd-speler in de herhaal-stand.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties