13
Vrijdag wordt een nieuwe bezetter het Bungehuis binnen getrokken – Hans Foto

AMSTERDAM – Sinds vrijdagochtend houden tientallen studenten een faculteitsgebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet. Ze eisen een meer democratische universiteit met een zelfgekozen bestuur.

Actiegroep Nieuwe Universiteit (NU), zo noemen de bezetters van het Bungehuis in de Amsterdamse Spuistraat hun democratisch initiatief. Vrijdag rond half vijf in de ochtend namen ze bezit van het gebouw waar de Faculteit der Geesteswetenschappen nu nog college geeft. Ze barricadeerden de toegangsdeuren en hingen spandoeken aan de gevel. De bestuur van de UvA, woedend over de actie, zag zich genoodzaakt vrijdag alle colleges in het Bungehuis te verplaatsen naar een andere locatie.

Niet geheel toevallig vond die ochtend vanaf het Binnengasthuis-terrein, waar zich het bolwerk van de UvA bevindt, een betoging plaats van een paar honderd joelende studenten die eindigde in de Spuistraat. Diverse demonstranten sloten zich aan bij de bezetters door zich via de ramen op de begane grond naar binnen te laten hijsen. Op de stoep werd een imposante boekenstapel gecreëerd, de Toren van Babel symboliserend. De gebeurtenissen worden door de internetredactie van het studentenblad Folia op de voet gevolgd.

Weldra werd het doel van de actievoerende studenten kenbaar gemaakt in een eisenpakket, aangeboden bij het bestuur van de UvA. Ze willen weer democratie en transparantie op de vercommercialiseerde bedrijfsmatig bestuurde universiteit. Zo zouden volgens hen ‘alle bestuurslagen van de UvA op democratische wijze gekozen’ moeten worden en moeten bestuursfuncties ‘herroepbaar’ zijn. Verder eist NU decentralisering van het universitair bestuur en ‘waarborging van de autonomie van opleidingen’. De reorganisatie van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FdG) moet onmiddellijk worden stopgezet, evenals de fusie van de bètafaculteiten.

‘Voordat er een constructieve dialoog met de betrokken partijen tot stand is gebracht, zullen wij ons huidig verzet niet staken’, zo beëindigen de bezetters hun eisenpakket. Het huidige UvA-bestuur reageerde op een wijze die je kon verwachten. Men wil best in conclaaf met de boze studenten, maar op een andere locatie en pas na opheffing van de bezetting, zo liet men per brief weten. Nadat de bezetters geen gevolg gaven aan dit verzoek, deed het College van Bestuur vrijdagavond aangifte van huisvredebreuk.

Als gevolg van de op handen zijnde reorganisatie van de FdG wordt het Bungehuis afgestoten. Hoewel de verkoop aan Aedes Real Estate nog niet is afgerond, kondigt de vastgoedondernemer alvast aan dat op de locatie het Soho House wordt gevestigd, een chique club met overnachtingsmogelijkheden. Best vreemd aangezien je wegens de overvloed aan hotels in het centrum letterlijk struikelt over de trolleys en er een hotelstop is afgekondigd. Maar stadsdeel Centrum biedt nog wel ruimte voor ‘unieke concepten’, zoals het Soho House

15
Sinds zondag beantwoorden de bezetters de plannen van Aedes op gevatte wijze – hansfoto

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties