14

LONDEN – De organisatoren van vreedzame demonstraties moeten van de Londense politie voortaan zelf betalen voor particuliere beveiliging. Daarmee komt het recht op betoging in gevaar, zo menen critici.

Jaarlijks houdt de organisatie Million Women Rise op of rond 8 maart, internationale vrouwendag, een betoging in Londen. Na aanmelding bood de politie, zoals bij elke aangemelde betoging, de afgelopen zeven jaar begeleiding aan in de vorm van een x-aantal agenten die de te lopen route afzetten. Dit om onveilige verkeerssituaties te voorkomen, maar ook om mogelijk ongewenst gedrag vanuit de demonstratie zelf of gericht tegen de betogers te kunnen beteugelen.

Omdat ook de vrouwendemonstratie van 7 maart naar inschatting van het politiekorps vreedzaam zal verlopen, acht hoofdcommissaris Hogard-Howe het niet langer de taak van zijn personeel om het protest te begeleiden. Hij beschouwt het als een privé-aangelegenheid en acht het dan ook logisch dat de organisatie zelf een particulier beveiligingsbureau inhuurt. Tevens dient men tijdig een deugdelijk plan voor wegafzettingen in te dienen. Hetzelfde eist de politie van Campaign Against Climate Change die op dezelfde dag in de hoofdstad demonstreert.

Het in de arm nemen van een particulier beveiligingsbureau voor begeleiding van een demonstratie kost al gauw rond de 13.500 euro. Een aanzienlijk bedrag dat veel clubs niet kunnen ophoesten. Critici vrezen dan ook dat het nieuwe demonstratiebeleid van de Londense gemeente zal leiden tot een afname van straatprotest, zo meldt The Guardian. En dat impliceert weer een inbreuk op het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens waarin het recht om te kunnen demonstreren gewaarborgd wordt.

Verschillende lokale politici uiten dan ook ferme kritiek op het voornemen van hoofdcommissaris Hogard-Howe, die vragen over de heikele kwestie kan verwachten in zowel het parlement als de gemeenteraad van Londen. ‘In feite komt het neer op een verbod op demonstraties’, schreef Lady Jones, lid van een groene partij in de gemeenteraad, aan Hogard-Howe. Volgens Jones snapt de hoofdcommissaris de essentie van vreedzaam protest niet door het af te doen als een privézaak.

Ook juristen beweren dat het recht om te demonstreren in gevaar zal komen. Simon Natas, de advocaat die de vrouwenmars van 7 mei vertegenwoordigt, hoopt dat de politie en de gemeenteraad van Londen terug zullen komen op hun besluit. Ook zij beschouwt het als een inbreuk op het Europese demonstratierecht. “Het Europees Hof van de Rechten van de Mens stelt immers dat lokale overheden de wettelijke plicht hebben om vrijheid van meningsuiting en het recht op vergadering te faciliteren en in goede banen te leiden.”

Als reactie op de kritiek kwam een woordvoerder van de gemeenteraad van Londen met een nogal ontwijkend antwoord: “Wij erkennen het democratisch recht om te protesteren en zijn niet onderworpen aan nieuwe eisen, beperkingen of vergoedingen. De politie van Londen heeft een belangrijke rol en wij steunen de politie volledig in het faciliteren van veilige en goed verlopende demonstraties.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties