16

AMSTERDAM – Komende woensdag komt het kort geding tegen de Staat over de illegale telecombewaarplicht voor de rechter. Vandaag werd alvast de campagne Stop de Bewaarplicht gelanceerd.

Aanstaande woensdag vindt het kort geding tegen de Staat over de Wet Bewaarplicht Telecommunicatie plaats bij de rechtbank in Den Haag. Hoewel vorig jaar zowel de Raad van State als het Europees Hof van Justitie deze wet illegaal verklaarde, handhaaft de regering de bewaarplicht. Grote providers als UPC, Ziggo, Vodafone, T-Mobile en KPN doen daar braafjes aan mee. In het kort geding eist een brede coalitie van privacyorganisaties en ondernemingen dat de wet per direct buiten werking wordt gesteld.

Op grond van de telecombewaarplicht leggen providers telecommunicatiegegevens een jaar lang vast met wie en wanneer hun klanten gebeld of ge-sms’t hebben, hoe lang de gesprekken duurden en waar men zich toen bevond. Tevens worden gegevens over het opzetten en afbreken van internetverbindingen gedurende zes maanden bewaard. Op grond van deze gegevens zijn zeer persoonlijke details over de klant te achterhalen, waaronder het sociale netwerk, culturele achtergrond, seksuele voorkeur, geografische locatie, etc.

Op 8 april 2014 verklaarde het Europees Hof van Justitie de Dataretentierichtlijn 2006/24/EG in zijn geheel en met terugwerkende kracht ongeldig. Volgens het Hof is het lange tijd vastleggen van communicatiegegevens van iedereen, zonder concrete verdenking, in strijd met fundamentele rechten van privacy. Het onbeperkt ongericht verzamelen van metadata in het kader van zogenoemde mass surveillance is volgens het Hof niet toegestaan.

Al snel na deze uitspraak riepen privacybehartigers minister Opstelten van Veiligheid en Justitie op om te stoppen met de bewaarplicht, tevergeefs. Ook de grote providers zijn sindsdien gewoon doorgegaan met het illegaal bewaren van de telecomgegevens, ondanks protest. Ze komen nauwelijks in actie en staan mogelijk onder druk van Opstelten en toezichthouder Agentschap Telecom, zo wordt verondersteld. Ze maken zelfs geen deel uit van het kort geding van komende woensdag.

Om die reden lanceerde het Privacy Café, dat onderdeel uitmaakt van Bits of Freedom, vandaag de campagne Stop de Bewaarplicht. Burgers kunnen via een website hun eigen provider selecteren en middels een muisklik van het internetbedrijf eisen te stoppen met het opslaan van hun bel- en IP-gegevens. ‘Artikel 94 van de Nederlandse Grondwet verbiedt de toepassing van een wet die in strijd is met internationale verdragen’, luidt de tekst die abonnees naar de klantenservice van hun provider kunnen sturen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties