17
Onder luid trompetgeschal en rond vliegende zeepbellen werd maandag de vlag van de Nieuwe Universiteit gehesen op het dak van het Bungehuis waarmee het voor geopend werd verklaard, exit UvA

AMSTERDAM – Het College van Bestuur van de UvA spant een spoedeisend kort geding aan om ontruiming van het bezette Bungehuis mogelijk te maken.

Het College van Bestuur (CvB) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) eist dat de bezetters dinsdag 12.00 uur het Bungehuis vrijwillig hebben verlaten, anders stapt men naar de rechter. Tevens wil het CvB de ontruimingskosten en de eventueel aangerichte schade aan het gebouw op de actievoerders zien te verhalen. Tientallen bezetters verschansen zich nu vier dagen in het universiteitsgebouw in de Spuistraat en zijn niet van plan om het Bungehuis te verlaten totdat de UvA aan hun eisen voldoet.

Volgens het CvB konden medewerkers maandag niet naar hun werk en moesten colleges worden verplaatst. Decaan Frank de Vree die college geeft in het Bungehuis liet echter weten dat het bestuur het personeel verboden zou hebben les te geven om aansprakelijkheidsproblemen te voorkomen, meldt FoliaWeb. De bezetters stellen dat toegang tot het gebouw voor personeel nog wel degelijk mogelijk was en is, maar dan wel via het raam. Enkel de medewerkers van het faculteitsbestuur zijn niet welkom.

Maandag hesen de bezetters op het dak van het gebouw de vlag van de Nieuwe Universiteit waarmee de democratisch opgezette studentenopleiding officieus voor geopend werd verklaard. Met hun actie willen de bezetters meer openheid van het bestuur en het financieel management van de universiteit. Zo zouden volgens hen ‘alle bestuurslagen van de UvA op democratische wijze gekozen’ moeten worden en moeten bestuursfuncties ‘herroepbaar’ zijn. Verder eist actiegroep Nieuwe Universiteit decentralisering van het universitair bestuur en ‘waarborging van de autonomie van opleidingen’.

Zeventien wetenschappelijke medewerkers van de Faculteit der Geesteswetenschappen hebben maandag hun steun betuigd aan de actie. In een openlijke verklaring zeggen ze te sympathiseren met de eisen van de bezetters, maar steunen de actie op zich niet. ‘De bezetting van het Bungehuis is ingegeven door een zorg over uniformering en verschoolsing – processen die ook bij andere afdelingen van de UvA en andere Nederlandse universiteiten gaande zijn’, zo stellen de wetenschappers.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties