18SCHYLGE – Bewoners van het eiland Terschelling komen in verzet tegen het voornemen van Tulip Oil om in 2016 vlak voor de noordkust naar gas te gaan boren.

Het Nederlandse olie- en gasbedrijf Tulip Oil heeft bij het Ministerie van Economische Zaken een aanvraag ingediend voor een winningsvergunning ‘Terschelling-Noord’, zo vernamen de bewoners van Terschelling begin deze maand. Het gasbedrijf wil volgend jaar drie tot zes kilometer uit de kust, ten noorden van het dorp Hoorn, naar gas gaan boren. De overheid heeft reeds een concessie afgegeven voor exploratie van de gasbel, maar diverse partijen wordt eerst nog om advies gevraagd. Tulip Oil verwacht medio juli de winningsvergunning in handen te krijgen waarna de inspraakprocedure wordt gestart.

Hoewel het om een relatief kleine gasbel gaat (50 km²) heeft het nieuws tot flinke beroering geleid onder de eilandbewoners. De spanningssituatie in het noorden van Groningen zal daar mede debet aan zijn. De onlangs opgerichte actiegroep Gas(t)vrij Terschelling wil geen boringen voor de kust en is dan ook van plan om bij iedere inspraakronde bezwaar te maken. “Het is van de gekke om in een beschermd natuurgebied naar gas te gaan boren met behulp van chemicaliën”, meldt een woordvoerster van de actiegroep die reeds in Schylge een betoging hield en handtekeningen ophaalt.

Ook de Waddenvereniging staat vooralsnog kritisch tegenover de plannen. De natuurbeschermers vrezen dat, als gevolg van de structuur van het gasveld, er chemicaliën moeten worden gebruikt om met de zogenaamde ‘fracking methode’ het gas uit het veld te krijgen. Bovendien zou de uitstoot van CO2 in dat geval tot wel vier keer zo groot zijn als anders. De mogelijke impact van deze gaswinning is voor de Waddenvereniging reden te meer om stevig de vinger aan de pols te houden.

Tulip Oil is een jong olie- en gasbedrijf dat is opgericht door oud-managers van Shell en de NAM. Het bedrijf nam in 2012 zijn branchegenoot Smart Energy Solutions over. Hiermee breidde de onderneming, voorheen enkel actief in Duitsland, zijn activiteiten uit naar Nederlands grondgebied. Met de overname verwierf Tulip Oil belangen in tien Nederlandse olie- en gasvergunningen, waaronder de gasvelden bij Akkrum, Donkerbroek, Schagen, Marknesse en ‘Q7/Q10A’, een gasveld dat een paar kilometer voor de Nederlandse kust ligt. Vorige week meldde het bedrijf dat er voor het eerst gas werd gewonnen nabij het Friese dorp Akkrum.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties