19

AMSTERDAM – Onbekenden hebben woensdagnacht de voorgevel van het NLR met rode verf beklad en ruiten ingegooid vanwege deelname van het bedrijf aan de IDEX-wapenbeurs. Minister Hennis gaat toch, zo meldde zij vandaag.

De rode gloed die de voorgevel van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR), gevestigd aan de Anthony Fokkerweg in Amsterdam, deze ochtend uitstraalde, staat symbool voor ‘het bloed dat het bedrijf vergiet’, meldt de actiegroep ‘Oorlog voor je deur’ in een achtergelaten Engelstalige verklaring op de website Indymedia. ‘De gebroken ruiten staan symbool voor de schade die door bombardementen wordt aangericht’ en waarvoor het NLR verantwoordelijk zou zijn. ‘Schaam jullie, bloed aan je handen!’

De actiegroep waarschuwt het NLR, minister Hennis van Defensie ‘en alle andere agressieve krijgsheren van het Westen om niet naar IDEX af te reizen en te stoppen met wapenhandel. Maak een einde aan alle oorlogen!’ De antimilitaristen stellen in hun verklaring dat de actie bij het NLR ‘slechts het begin is van meer aanvallen op alle handelaren in de dood. Realiseer je dat als je oorlog maakt je oorlog krijgt, juist hier, waar je denkt dat je veilig bent.’ Een woordvoerder van het NLR bevestigt de aangerichte schade. Het bedrijf heeft donderdag aangifte gedaan waarna de recherche onderzoek heeft verricht.

Het NLR noemt zichzelf ‘dé onafhankelijke kennisonderneming in Nederland op het gebied van lucht- en ruimtevaart.’ Het accent van de werkzaamheden ligt op het gebied van de civiele luchtvaartsector. Meest opvallende recente bijdragen aan defensie zijn het leveren van trainingssoftware aan Lockheed Martin voor de Joint Strike Fighter (JSF) en het raketproof maken van Nederlandse F16’s, Apaches, Chinookhelikopters en de nieuwe Reaperdrones die worden ingezet in oorlogsgebieden, zoals tijdens missies in Afghanistan, Mali en Libië.

Komende week neemt het NLR, samen met nog veertien Nederlandse bedrijven, deel aan de IDEX wapenbeurs in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Ze worden vergezeld door minister Hennis en vooraanstaande ambtenaren van Economische Zaken en Handel, met als doel wapentuig aan de man te brengen. De handelsmissie bracht de nodige kritiek met zich mee. De campagnegroep Stop Wapenhandel heeft in felle bewoordingen geageerd tegen het voornemen. Vorige week werd een petitie overhandigd bij de Vaste Kamercommissie voor Defensie waarin Hennis gevraagd wordt thuis te blijven.

Maar de minister gaat toch. ‘Deelneming staat niet haaks op het kabinetsbeleid ten aanzien van wapenexport. Daarnaast biedt dit bezoek een nuttige gelegenheid om de brede bilaterale betrekkingen met een relevante politieke en economische partner in de regio, de Verenigde Arabische Emiraten, aan te halen’, zo antwoordt zij vandaag op schriftelijke Kamervragen van GL. ‘Deze handelsmissie strookt met het kabinetsbeleid om een Europees en internationaal level playing field te bevorderen’, aldus Hennis.

De International Defence Exhibition (IDEX), die van 22 t/m 26 februari plaatsvindt, is de grootste wapenbeurs van het Midden-Oosten en een der grootsten ter wereld. Ongeveer 1.200 bedrijven uit 55 landen presenteren hun nieuwste militaire waren en technologieën. Voor het eerst is er een speciale afdeling ingericht waar 33 bedrijven hun onbemande wapens (drones) promoten. Volgens de laatste gegevens van het SIPRI zijn de defensie-uitgaven in het Midden-Oosten in 2013 met 4 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor, maar met 56 procent in vergelijking met 2004.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties