sindre-bjerga
Sindre Bjerga

Sinds begin deze eeuw bestaat het muzikale project Brombron. Het betrof in eerste instantie een co-productie tussen de onafhankelijke distributeur Staalplaat en het kunstenaarsinitiatief Extrapool. Op dit moment behelst het een samenwerkingsverband tussen Extrapool en de muzikant Frans de Waard. Het idee is dat twee of meer muzikanten de beschikking krijgen over de studio van Extrapool in Nijmegen om te doen waar ze eigenlijk al lang van dromen. Van deze muziekopnames wordt een cd uitgebracht in een prachtig voorgegeven hoes samengesteld door Knust.

Voor de 28ste editie van Brombron zijn de Italiaan Fabio Orsi en de Noor Sindre Bjerga aan de beurt. Orsi is gespecialiseerd in het creëren van atmosferische drones door middel van gitaar, oude keyboards en field-recordings. Bjerga maakt sinds halverwege de jaren ’90 experimentele muziek en heeft ruim honderd albums op zijn naam staan, uitgegeven door tal van labels wereldwijd. Hij maakt zijn drones door middel van microcassettes en contact-microfoons in combinatie met een grote hoeveelheid elektronica.

faded_brown_and_grayDe eerste track van de cd Faded Brown and Gray, uitgegeven door het label van Frans de Waard genaamd Korm Plastics, is een helaas ronduit korte compositie die uit fragiele tonen bestaat. De volgende track is gebaseerd op een doorgaande toon, omgeven door allerlei concrete geluiden die komen en gaan. De doorgaande toon ontwikkelt zich meer en meer, verandert en glijdt over in een melancholische gitaarpartij.

De daarop volgende track heeft hetzelfde concept; een doorgaande toon die langzaamaan verandert. Track 4 is een prachtige dark ambient compositie die door inbreng van concrete geluiden overgaat in een meer agressieve en chaotische sfeer. De laatste track is bijzonder intens en vangt aan in stilte, waarna de gitaarpartij van Orsi intenser en harder wordt. De geluiden van Bjerga, zoals een loop van een schreeuw, ondersteunen het massieve gitaargeluid.

Deze 28ste editie van Brombron is zeker de moeite waard om aan te schaffen. Het beste is om het geluid op ruim volume af te spelen zodat alle geluidslagen aan bod komen.

Jan Kees Helms

kp3059.mp3

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties