22

DEN HAAG – Vanwege het intrekken van de visa van drie ‘haatimams’ is een salafistische benefietbijeenkomst in Rijswijk afgelast. Inmiddels ligt ook een vergelijkbaar evenement in Utrecht onder vuur.

Begin deze maand raakte een salafistische ‘liefdadigheidsbijeenkomst’ in Rijswijk in opspraak, nadat bekend werd dat diverse extremistische imams er als gastspreker op zouden treden. Diverse partijen in de Tweede Kamer stelden hierop Kamervragen, waarna minister Koenders de visa van drie imams introk. Op basis waarvan en om wie het gaat, heeft Koenders niet kenbaar gemaakt. Op de vraag waarom de drie eerder wél een visum hebben gekregen, antwoordde hij dat ‘betrokkenen niet in de geraadpleegde databases’ voor kwamen.

De organisatie van de bijeenkomst, die op 8 maart plaats zou vinden, heeft de bijeenkomst inmiddels afgelast. Op hun website stelt stichting Rohamaa dat het hen onmogelijk is gemaakt ‘om deze dag te organiseren zoals wij dat voor ogen hadden.’ Over het genomen besluit van Koenders is men teleurgesteld. ‘Wij zijn benieuwd op welke gronden dit is gebaseerd. Vooralsnog vinden wij dit besluit dubieus en totaal niet transparant. De eerste juridische stappen zijn al genomen.’ Over de uitgenodigde omstreden imams wordt met geen woord gerept.

Rohamaa beoogt naar eigen zeggen ‘geld bijeen te brengen om het welzijn van gehandicapten, weeskinderen, sociaal zwakkeren, asielzoekers en daklozen over de gehele wereld te helpen verbeteren.’ De stichting zegt haar werkzaamheden met name te verrichten in Marokko, Tunesië, Egypte en Zuid-Turkije. Om geld in te zamelen heeft men de ANBI-status toegewezen gekregen. Voorwaarde daarvoor is om op de eigen website transparantie te bieden aangaande de bestuurders en de besteding van het geld, maar die ontbreekt.

Omdat Rohamaa niet aan de gestelde ANBI-voorwaarden voldoet, is de kans aanwezig dat de stichting ten onrechte belastingvoordeel heeft genoten. De Belastingdienst heeft eerder van 2.200 goede doelen de belastingaftrek voor donateurs geschrapt omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden. Op herhaaldelijke vragen over deze kwestie van Omroep West wordt vooralsnog geen commentaar gegeven door de medewerkers van Rohamaa.

Ook een benefietevenement in Utrecht, waarbij onder anderen de omstreden sjeik Assim Al-Hakeem zal spreken, zit politiek Den Haag niet lekker. Kamerleden Omtzigt (CDA) en Segers (CU) hebben Kamervragen gesteld over het evenement, dat op 1 maart plaats zal vinden. Zij willen, net als de VVD, van het kabinet weten of er visa zijn verstrekt voor de buitenlandse gasten. Het Utrechtse evenement is georganiseerd door de hulporganisatie World Wide Relief in Hilversum, zonder ANBI-status. De eigenaar van het partycentrum waar de ‘happening’ plaats zal vinden wil er nu snel vanaf.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties