23

ZWOLLE – De directeur van Hogeschool Windesheim heeft een lichtkrant voor een debat gecensureerd. Uit respect voor moslimstudenten, meldt hij. Onzin, stelt Paul Scheffer, het was uit angst.

Naar aanleiding van de aanslag op het redactiekantoor van Charlie Hebdo in Parijs leek het directeur Bas Mesters van Hogeschool Windesheim in Zwolle een goed idee om een debat voor zijn studenten journalistiek te organiseren. Tijdens een onderbreking van de lessen op 8 januari, de dag na de aanslagen, stelde Mesters vast dat er meer discussie nodig is in de lessen over de vrijheid van meningsuiting, de rol van de journalisten en de effecten van hun werk op de samenleving.

Drie weken geleden prijkte de inmiddels beroemde en beruchte cover van de laatste editie van het Franse satirische blad Charlie Hebdo, met de cartoon van een sip kijkend ventje dat de profeet Mohammed moet voorstellen die het tekstbordje ‘Je suis Charlie’ voorhoudt, op de lichtkrant aan de gevel van het schoolgebouw. Dit in het kader van een aankondiging voor het debat dat 19 februari plaats zou vinden. De directeur schrok zich een hoedje en liet de afbeelding de volgende dag vervangen door een aantal krantenkoppen over de aanslagen.

Dit eigenhandige optreden werd Mesters niet in dank afgenomen. Nogal wat studenten spraken hun afschuw erover uit, onder meer op internet. Sommigen vonden dat de directeur z’n biezen maar moest pakken, want Windesheim heeft niets aan een opleidingsbaas die (zelf)censuur doceert. Ook werd het debat verplaatst van een openbare naar een gesloten ruimte. Volgens Bedrijf Hulp Verlening (BHV), de beveiliging van Windesheim, is deze maatregel niet genomen uit veiligheidsoverwegingen.

Het eigenhandig optreden van de directeur trok de afgelopen week landelijke aandacht van de pers, waarop de schoolleiding zich genoodzaakt zag een persbericht uit te vaardigen. Mesters stelt hierin dat hij de cover van Charlie Hebdo heeft laten vervangen uit respect voor de gevoelens van de aanwezige islamitische studenten. ‘Vrijheid van meningsuiting is een recht, maar dat dit recht brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee’, aldus de directeur. ‘Als journalist moet je scherp slijpen, maar als school moet je verbinden.’

Hoogleraar en journalist Paul Scheffer, die als gastspreker door zijn voormalige collega van NRC Handelsblad was uitgenodigd voor het debat van afgelopen donderdag, zegt dat Mesters uit angst de afbeelding heeft laten vervangen. Dat zou de directeur hem aanvankelijk zelf hebben gezegd. “Mesters heeft me verteld dat de bijeenkomst uit veiligheidsoverwegingen was verplaatst en de uitnodigingsafbeelding met Mohammed was verwijderd. De open ruimte had een balustrade van waaraf dingen gegooid konden worden en zo zou er gedonder kunnen ontstaan”, aldus Scheffer in De Telegraaf.

Voor Scheffer was de heersende angst onder de schoolleiding reden om uit principieel oogpunt af te zien van deelname aan het debat. “Juist zo’n opleiding moet het toonbeeld zijn met nóg striktere eisen dan normaal als het gaat om de vrijheid van meningsuiting. Als er zelfs angst in deze studie kruipt, hoe ver zijn we dan van huis? Maar ook al zou het uit respect zijn, dan is het nog een verkeerd signaal: Juist nu de vrije meningsuiting onder druk staat als het om de islam gaat, moet die worden verdedigd. Zeker op een school voor journalistiek.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
9 jaren geleden

Dit is een incident en heeft gelukkig niets met de islam te maken.
Op veel scholen in de grote steden waar veel cultuurverrijking plaatsvindt, wordt de Jodenvervolging al verzwegen tijdens geschiedenislessen want dat is te kwetsend voor onze kansenparels.
Ook kerstbomen en kruisjes zijn taboe te kwetsend zelfs sinterklaas in Amsterdam moest er aan geloven geen kruis meer op de mijter want de arme moslims zouden gekwetst kunnen worden.
islamitische uitingen zoals hoofddoeken is echter dan weer geen probleem en valt onder cultuurverrijking.
Ik wil er wel bij vermelden dat er absoluut geen sprake is van islamisering en dat dit alles niets van doen heeft met de islam.

Een paar dagen geleden werd er in Denemarken een moslim begraven (in onreine grond dat wel) die een jood en twee agenten had doodgeschoten honderden islamieten waren daarbij onder het roepen van allah is de grootste.
Paspoort afpakken en eruit met dit soort islamfascisten zou ik zo zeggen maar dat mag je niet zeggen omdat je dan islamofoob bent….

Ernst kom er maar in met je zionistische complottheorieën.