24

OIRSCHOT – De expositie ‘Mythe. This is my blood’ van Ralph Posset is nog niet geopend of het leidt reeds tot verontwaardiging binnen christelijke kringen.

Ralph Posset, een man die als geen ander bekend is met de kunst van het provoceren, exposeert van 1 maart t/m 6 april in Museum Kruysenhuis te Oirschot. ‘De taboe doorprikkende kunst van kunstenaar Ralph David Posset schrijnt, zet je voortdurend op het verkeerde been en laat je mild grimlachen. Een lucide flirt met provocatie maar de kunstenaar zal je nooit direct kwetsen’, schrijft Mark van de Voort ter inleiding op de website van het museum.

Wat voor werk van Posset te bewonderen zal zijn in het museum, is de grote vraag. De kunstenaar schept er genoegdoening in om daarover in het vage te blijven en te verrassen. Interviews zijn niet echt aan de man besteed. In bepaalde christelijke kringen houden ze hun hart vast, zo meldde het Eindhovens Dagblad afgelopen week. Volgens de regionale krant maakt mogelijk de geruchtmakende Bijbelserie onderdeel uit van de expositie.

Posset kwam begin vorig jaar in het nieuws met een reeks nieuwe kunstvoorwerpen die gerelateerd zijn aan religie. Zoals speciaal voor jehova’s, zijn ouders waren volgelingen, vertaalde Bijbel-pagina’s in de vorm van een wc-rol. Of een op een Bijbel bevestigde asbak waarmee hij wil aangeven dat in de Tweede Wereldoorlog pagina’s uit het heilige geschrift werden gebruikt als vloeipapier voor sigaretten. Het bewuste tv-item van Omroep Brabant bracht nogal wat boze reacties teweeg.

En dat speelt nu weer op. Museum Kruysenhuis zegt mails te ontvangen van verschillende christelijke organisaties waarin gesteld wordt dat men zich beledigd voelt door de Bijbelse kunst van Posset. “Triest dat iemand het nodig heeft om zoiets te doen. Hij weet dat hij zo mensen pijn doet”, aldus diaken Broeders van het Bisdom Den Bosch bij Omroep Brabant. Dominee Jan van Drie uit Oss noemt het feit dat de bijbel als wc-papier wordt gebruikt ‘schokkend’. “Ik snap de meerwaarde er niet zo goed van.”

“Er is wat ophef, ja”, laat bestuursvoorzitter Han Smits van Museum Kruysenhuis weten. “Wij hebben elk jaar in de Passietijd een expo met een relatie tot religie. Posset spot niet met geloof, hij gaat er op zijn manier mee om. Juist nu moeten we vrijheid van meningsuiting accepteren.” Smits acht de kans dat de expo wordt afgeblazen of aangepast “uitermate gering”. Posset zelf heeft naar aanleiding van de ophef aan het Reformatorisch Dagblad gemeld dat hij de expositie ‘aanpast’, maar op welke wijze…

Ralph Posset haalde tien jaar geleden geregeld het nieuws met het voeren van acties die deden terugdenken aan de Provo-tijd. In 2004 plaatste hij 200 beschilderde dildo’s op verschillende plaatsen in zijn woonplaats Den Bosch, een kunstzinnig protest tegen de vertrutting van de maatschappij. Een jaar later plaatste hij 77 wassen neuzen op het Binnenhof in Den Haag, symbool staand voor de leden van het toenmalige kabinet. Voor de Sint Jan kathedraal in Den Bosch schreef hij met duizenden condooms het woord ‘Aids Kills’, waarmee hij het condoomverbod van de katholieke kerk bekritiseerde.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
9 jaren geleden

Bbrrr,wat een vorm van guur rechtse christenfobie wordt hier ten toon gesteld.
Een hele bevolkingsgroep op zo een manier te kwetsen en te krenken keihard aanpakken die Ralph lik op stuk.
Pure belediging van een hele geloofsgroep dit soort racisme moeten we niet willen met zijn allen.
De linkse hypocrieten,pardon,correcten brulkikkers zwijgen in alle talen.
Edoch,christenfobie is geen mening maar een misdaad! alerta! alerta!

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Lijkt me een hard bestaan, als altijd rechtlijnige islam alarmist.

knarfist
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

Beste Ernst,jij maakt onderscheid tussen verschillende geloven dat noemen we ook wel discriminatie.

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Dan heb ik daar zeker een goede reden voor, haha

knarfist
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

In Utrecht komt ene al akeem spreken dat is een kerel die vind dat de vrouw nooit sex met haar man mag weigeren.
Vind je dat ook om te lachen?

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Ach gut, na de ad hominems, de gedachteinvullingen, de non sequiturs nu ook nog een argumentum ad misericordiam. Ik zal jouw, als heiligste, moreel hoogwaardigste ridder voor de strijd tegen het kwaad, voortaan maar ontzien.

knarfist
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

Je begint je reactie al met;ach gut,dat komt al erg vanuit de hoogte over beetje kinderachtig.
Vervolgens begin je in een voor mij niet te lezen taal te raaskallen maar dat was zeker de bedoeling?even laten zien wie er staatsscholing genoten heeft erg indrukwekkend…
Je wilt me ontzien?Dat is erg aardig van je maar totaal niet nodig aangezien je nog geen een reactie hebt geplaatst waarvan ik dacht;nu heeft i me klem geluld.
Het enige wat je doet in je reacties is zo snel mogelijk van het onderwerp afpraten zeker bang om een discussie aan te gaan?

Ad Nauseum
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

Je kan latijns, dus zal ik “jouw” ontzien.