20
Illustratie Tjebbe van Tijen

AMSTERDAM – De bezetters van het Bungehuis eisen dat het College van Bestuur van de UvA aftreedt. De hoge heren en dames hebben hulp nodig van de burgemeester om uit de interne crisis te geraken.

Topoverleg vandaag en gisteren in de ambtswoning van Van der Laan aan de Amsterdamse Herengracht. Vijf deelnemers aan de bezetting van het Bungehuis, die vandaag zijn elfde dag is ingegaan, een nationaal record, zijn met de vier leden van het College van Bestuur (CvB) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in overleg om hun eisenpakket in te willigen. Daarbij wordt hulp geboden door de burgemeester, waarmee de onbekwaamheid van het bestuur pijnlijk zichtbaar wordt.

De studenten lijken hun eerste resultaten reeds te hebben bereikt. Er wordt een congres van een week georganiseerd, waarin zowel alle eisen van de bezetters als de toekomst van het hoger onderwijs worden besproken. Daarnaast komt er een pilot met referenda over facultair beleid. Het zijn de voorstellen die het CvB maandagochtend aan de bezetters heeft gemaild, meldt Folia, het studentenblad van de UvA. Ook zou de UvA mondeling een jaar uitstel hebben voorgesteld voor de reorganisatie van de kleine talen.

De gesprekken, of wellicht is de term onderhandelingen beter op zijn plaats, worden gek genoeg gehouden nadat het CvB vorige week donderdag een ontruimingsvonnis voor het Bungehuis heeft afgedwongen via de rechter. De bestuurders zaten hevig in hun buik met de langdurige bezetting die de werkzaamheden van het stafpersoneel ernstig zou belemmeren. Ze eisten voor de rechtbank onder meer een schadevergoeding van 10.000 euro van de bezetters voor elke dag dat ze sinds afgelopen vrijdag langer in het universiteitsgebouw zouden verblijven.

Een absurd bedrag, hetgeen zelfs de rechter te ver ging. Die draaide het dan ook terug tot 1000 euro per dag met een maximum van 25.000. Inmiddels zijn diverse sympathieke initiatieven gestart om het geld (inmiddels opgelopen tot 4000) bijeen te harken. Zo heeft de ondernemingsraad van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA de ladder waarmee bezoekers het Bungehuis vanaf de Singel beklimmen (de toegangsdeuren zitten op slot en gebarricadeerd), gekocht voor 1000 euro. Overigens laten ze de mobiele trap nog wel eventjes staan.

De rechtszaak, gekoppeld aan de onwil van het CvB om in het bezette Bungehuis nader tot elkaar te komen, noopten de bezetters om na afloop van het juridische gevecht te eisen dat het bestuur af zou treden. ‘Massaal ondertekende petities, steunbetuigingen van docenten en maatschappelijke organisaties, protestlezingen, demonstraties, en ten slotte de bezetting van het Bungehuis; u heeft alle oproepen om uw beleid te wijzigen structureel genegeerd’, meldt actiegroep Nieuwe Universiteit (NU).

‘Nu criminaliseert u uw studenten en docenten met een rechtszaak en bent bereid de mobiele eenheid op hen af te sturen’, zo vervolgt NU. ‘Alles bij elkaar moeten wij dit helaas als onbehoorlijk bestuur beschouwen. Wij eisen daarom dat u voor 12:00 maandag 23 februari 2015 aftreedt. Als u niet op deze eis ingaat zullen wij de bevoegde instanties oproepen een proces wegens onbehoorlijk bestuur tegen u aan te spannen en ons beraden op harde acties.’ Zover is het (nog) niet gekomen, er wordt inmiddels gepraat.

Vandaag heeft ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) zich solidair verklaard met de studenten en docenten die deelnemen aan de bezetting. ‘De AOb herkent in de door de bezetters gestelde doelen veel van zijn eigen agenda, zoals verwoord in de petitie Naar een andere universiteit‘, stelt bestuurder Douwe van der Zweep in een mail gericht aan de bezetters. De AOb roept het bestuur van de UvA op om hierover op constructieve wijze in gesprek te gaan met de actievoerders.

UPDATE 23.05: De onderhandelingen zijn maandagavond stukgelopen. Morgen wordt weliswaar de ontruiming van het Bungehuis verwacht, maar de strijd voor ontmarkting en meer democratie op de universiteit dendert onverminderd voort. Lees de reactie van actiegroep De Nieuwe Universiteit.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anton
9 jaren geleden

Laat heel Amsterdam meedoen aan het tegenhouden van de ME, de loopjongens van de gevestigde macht. Laat de rechters opdraaien met hun grote prive kapitalen, voor de aangerichte schade! Misschien het eerste opstapje naar een daadwerkelijke democratie in Nederland!