26
‘Bezet! Blokkeer! Dit beleid pik ik niet meer!’ | Hans Foto

AMSTERDAM – Op bevel van de Amsterdamse burgemeester heeft de ME vandaag een einde gemaakt aan de bezetting van het Bungehuis. De strijd voor nieuwe democratie aan de UvA echter gaat onverdroten voort.

Rond half tien dinsdagochtend is de Amsterdamse politie overgegaan tot ontruiming van het bezette Bungehuis van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Op dat moment was de Faculteit der Geesteswetenschappen op de kop af twaalf dagen (!) lang het bruisende middelpunt geweest van actievoerende studenten, verenigd onder de vlag Nieuwe Universiteit. De competente rebellen, zoals ze inmiddels liefkozend worden genoemd, eisen van het in hun ogen incompetente College van Bestuur (CvB) onder meer stopzetting van het marktdenken en democratisch bestuur.

De ME verschafte zich toegang tot het gebouw door een ruit in te slaan waarna de barricades achter de voordeur konden worden verwijderd. Eén voor één werden in totaal 46 actievoerders geboeid naar buiten geleid en in busjes gezet. De politie moest rond het middaguur het afvoeren van de arrestanten korte tijd staken nadat een steeds groter wordende groep sympathisanten zittend en ingehaakt de Spuistraat blokkeerde, leuzen scanderend als ‘Bezet! Blokkeer! Dit beleid pik ik niet meer!’

ME’ers begonnen vervolgens de betogers los te sjorren en te verwijderen, wederom één voor één, en dat geduld hebben ze niet. De situatie werd grimmig nadat bereden ME’ers hun paarden opdracht gaven door de zittende groep actievoerders te galopperen. Het leidde tot gevaarlijke situaties waarbij minstens één persoon gewond raakte nadat een paard op zijn voet was gaan staan. ‘De ME valt wel mee, maar die paarden zijn best wel rebels’, liet een studente zich ontvallen nadat ze op een haar na aan een galopperend dier wist te ontsnappen.

Nadat de actievoerders richting de Paleisstraat waren verdreven, kon de ME het afvoeren van de resterende arrestanten voortzetten. Het duurde uiteindelijk tot 13.45 uur tot het Bungehuis helemaal leeg was. Onderwijl was een groep actievoerders naar het Maagdenhuis aan het Spui getrokken om de ingang van het kantoor van het CvB te blokkeren. Ze eisten een gesprek met Louise Gunning, omdat de voorzitter van het bestuur wél om 15 uur de pers te woord wilde staan maar niet de studenten.

27
Louise Gunning spreekt vanaf de trap van het Maagdenhuis de joelende groep studenten toe.

Onverwachts verscheen Gunning op haar bordesje en vroeg de luidruchtige betogers of ze soms iets te vragen hadden. ‘Aftreden, aftreden…!’ was het eensluidende antwoord, waarop de vrouw van 180.000 euro inkomen nogmaals vriendelijk vroeg of de studenten een vraag wilden stellen, ‘maar nu één voor één’. ‘U behandelt ons als kleuters’, riep een studente. ‘CvB, weg ermee!’, scandeerden de oproerkraaiers. Na een minuut of tien hield Gunning, die inderdaad overkomt als een directrice van een kleuteropvang, het voor gezien.

De ontruiming volgde nadat maandagavond de onderhandelingen tussen een afvaardiging van de bezetters en bestuursleden van de UvA, onder toeziend oog van burgemeester Van der Laan, stukgelopen waren. Het CvB kwam met toezeggingen zoals het organiseren van een congres om over de problemen te praten, pilots met referenda en uitstel van Profiel 2016. Voor de bezetters waren die toezeggingen onvoldoende. Na een lange vergadering besloten ze collectief definitief niet akkoord te gaan.

De studentenstrijd voor vernieuwing binnen de UvA is al drie jaar aan de gang. Met de gedane halfslachtige toezeggingen gedurende de afgelopen dagen, ook nog eens onder druk van de bezetters, toont het bestuur aan zwaar achter de feiten aan te lopen. Beetje wereldvreemd ook om als voorzitter op een persconferentie mee te delen dat het CvB júist naar de rechtbank is gestapt om ontruiming te voorkomen en dat de eis van een dwangsom van een ton op verkeerde wijze in de media terecht is gekomen. ‘Ik bied hiervoor persoonlijk mijn excuses aan’, aldus Gunning vanmiddag.

Het Bungehuis, dat binnenkort door de UvA wordt verkocht aan een projectontwikkelaar, is ontruimd maar de democratische verandering die studenten beogen te bewerkstelligen zeker niet. ‘De terugkerende protesten tonen aan dat studenten en medewerkers niet serieus worden genomen’, meldt een aantal organisaties. ‘Belangrijke besluiten worden over de rug van studenten en medewerkers genomen.’ Woensdagavond houden ze een protestmars waarvoor om 17 uur wordt verzameld bij het Bungehuis.

p.s. LEES- en KIJKTIP: Onthullende fotoreportage van de nacht voorafgaande de komst van de ME over het wel en wee van de bezetters binnen het Bungehuis, bezoek hiervoor de website Vice.
25
Het Bungehuis deze ochtend, in afwachting van de ontruiming | Hans Foto

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
9 jaren geleden