28

DEN HAAG – De oppositie in de Tweede Kamer wil op korte termijn debatteren over de gaswinning in Groningen. Het kabinet weigert daaraan mee te werken.

Aanleiding is het vernietigende al eerder gelekte rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) over de gaswinning in de noordelijke regio van Groningen, dat vorige week officieel werd gepresenteerd. De oppositie in de Tweede Kamer wil nog voor de Statenverkiezingen van 18 maart een debat over de kwestie. VVD en PvdA willen pas debatteren als het kabinet met een officiële reactie op de aanbevelingen van de OVV komt. Minister Kamp liet vanochtend weten dat dit op zijn vroegst eind maart zal zijn.

De oppositie reageerde woedend en deed een beroep op Kamervoorzitter Van Miltenburg om deze of komende week toch een hoofdlijnendebat in te plannen. Omdat de Tweede Kamer een wachtlijst heeft voor aangevraagde debatten, plaatst Van Miltenburg het OVV-debat onderaan die lijst. Daarop besloten alle oppositiepartijen de door hen aangevraagde debatten in te trekken, zodat het debat bovenaan de lijst komt te staan. Of het kabinet daarmee akkoord, is de vraag.

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn het ministerie van Economische Zaken (EZ) en de NAM ernstig tekort geschoten bij de gaswinning in Groningen. Ze hebben jarenlang alleen maar oog gehad voor de opbrengsten van het gas en zijn blind geweest voor de veiligheid van de inwoners van het winningsgebied. Ook het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft tot 2013 gefaald. ‘De toezichthouder heeft zich lange tijd niet opgesteld als kritische waakhond’, zo concluderen de onderzoekers.

Er worden vraagtekens gezet bij de te grote rol van het ministerie van Economische Zaken. In het conceptrapport wordt verwezen naar het zogenoemde ‘gasgebouw’ dat de gaswinning in ons land regelt. Daarin zitten bedrijven als NAM, EBN, GasTerra, Shell en ExxonMobil. ‘De besluitvorming is in handen van minder dan tien personen. De kleine kring maakt het moeilijk elkaar kritisch tegemoet te treden en werkt interne gerichtheid in de hand’, aldus het rapport.

Eerder deze maand debatteerde de Tweede Kamer over het verder terugschroeven van de gaswinning in de noordelijke regio van de provincie Groningen. Dit om het risico op aardbevingen te beperken. Minister Kamp gaf na afloop aan pas in juli een besluit te zullen nemen over het al dan niet terugschroeven van de winning. Uit nader onderzoek moet blijken of Nederland met minder gaswinning toch aan zijn leveringsverplichtingen kan voldoen.

Inwoners van Appingedam en omstreken werden woensdagochtend even na elf uur opgeschrikt door een flinke aardbeving met een kracht van 2,3 op de schaal van Richter. De aardbeving is de derde relatief zware in korte tijd. Op 6 januari beefde de aarde rond Wirdum met een kracht van 2,7 en op 30 december vorig jaar was er bij Woudbloem een beving van 2,8 op de schaal van Richter. In nog geen twee maanden tijd heeft Groningen te maken gehad met 23 aardschokken.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties