29

AMSTERDAM – Een dag na de ontruiming van het Bungehuis namen zo’n 1500 studenten deel aan een protestmars door de binnenstad. Culminerend in een spontane bezetting van het Maagdenhuis.

Slapeloze nachten voor het bestuur van de Universiteit van Amsterdam. Een almaar aangroeiende groep studenten eist hun onmiddellijke aftreden, ontmarkting van het onderwijs en directe democratie. Ze zetten twee weken geleden hun eisen kracht bij door het Bungehuis in de Amsterdamse Spuistraat te bezetten en doopten de Faculteit der Geesteswetenschappen om in De Nieuwe Universiteit. Dinsdag maakte de ME, in opdracht van College van Bestuur (CvB), hier een einde aan en arresteerde 46 personen.

Woensdagavond trok een joelende groep van circa 1500 studenten vanaf het Bungehuis via de grachten naar het Spui, waar zich het zenuwcentrum van het CvB bevindt. Kop van jut is het universiteitsbestuur, in het bijzonder veelverdiener en aristocratische PvdA’er Louise Gunning, de vrouw in een tijd van zware bezuinigingen in het onderwijs jaarlijks 184.000 euro opstrijkt voor het voeren van een ‘dictatoriaal’ beleid binnen de UvA, zo maakten de betogers kenbaar. Populairste leus ook deze avond: ‘Bezet! Blokkeer! Dit beleid pik ik niet meer niet meer!’ Maar ook ‘Kleine groep hè, Louise?’ en ‘CvB, weg ermee!’

Voor het Maagdenhuis werd het na wat toespraken een waar feestje, begeleid met trommels, en ingegeven door het nieuws dat alle Bunge-arrestanten inmiddels op vrije voeten waren gekomen. Het Openbaar Ministerie heeft besloten hen niet te vervolgen. Hun betrokkenheid bij de bezetting wordt voorwaardelijk geseponeerd, wat inhoudt dat ze binnen twee jaar geen nieuw strafbaar feit mogen plegen, want dan worden ze alsnog voor de bezetting vervolgd. Repressieve tolerantie heet dat. Of ze ook de dwangsom van 1.000 euro per dag moeten betalen, hangt af van het CvB.

Nadat de beveiligers van CvB-HQ van de trappen waren verdreven, was het voor de studenten een fluitje van een cent om de voordeur te forceren en binnen te vallen. Naar schatting 300 studenten beleefden vanaf half acht tot diep in de nacht een doldwaze tijd in de bezette hal van het universiteitsgebouw. Tegen de zin in van het CvB. Na aangifte te hebben gedaan van lokaalvredebreuk, besloot de burgemeester af te zien van een spoedontruiming. Van der Laan kwam dat, in gezelschap van hoofdcommissaris Aalsbersberg, rond middernacht persoonlijk vertellen.

De bezetters hielden zich in de tussentijd bezig met urenlange democratisch geleide vergaderingen, waarmee gepoogd werd nieuwe gezamenlijke eisen op te stellen en de strategie te bepalen voor het moment dat de ME zou optreden. In de tussentijd kwamen ook nog even drie bestuursleden op de koffie, waaronder Gunning: ‘Wij willen niet dat jullie dit gebouw bezetten. Dit is óns gebouw. Kom morgen terug, dan kunnen we in gesprek gaan.’ De boodschap bleek aan dovemansoren gericht. Een kleine groep heeft de nacht in het Maagdenhuis doorgebracht, mét mandaat van de overigen die avond.

30
Vergaderritueel in het Maagdenhuis | Hans Foto

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties