32

DHAKA – Avijit Roy is door onbekenden doodgestoken op een campus van een universiteit in Dhaka. De man streed voor seculariteit en homoseksualiteit in het islamitische Bangladesh.

De 42-jarige Avijit Roy werd donderdagavond na het verlaten van een boekenbeurs door twee personen van achteren aangevallen. Ze staken hem met lange messen dood. De vrouw van Roy kreeg een klap op haar hoofd en is in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis van Dhaka. Na het bekend worden van de aanslag, zeer vermoedelijk het werk van radicale moslims, veranderde de door politie afgezette locatie van de misdaad alras in een bloemenperk, hetgeen ongebruikelijk is in Bangladesh.

De politie van Dhaka neemt de zaak hoog op, mede omdat Bangladesh een seculiere democratie is. De recherche heeft op de plaats van het delict twee machetes aangetroffen waarmee Roy doodgestoken is. Ooggetuigen hebben de identiteit van de daders beschreven, de roep om snelle aanhouding zwelt aan. Honderden studenten en mensenrechtenactivisten zijn in Dhaka de straat op gegaan om te demonstreren tegen de moord en om op te komen voor de vrijheid van meningsuiting.

Avijit Roy was een productief schrijver over secularisme en veroordeelde religieus extremisme, met name via zijn blog, Mukto-Mona, de Bengaalse woorden voor Vrije Geest. Hij schreef tevens voor de website van het Center for Inquiry, een organisatie gevestigd in de VS die zich wijdt aan het humanistisch denken. Vorig jaar verscheen zijn boek Biswasher Virus (virus van het geloof), waarna Roy vele doodsbedreigingen ontving vanuit de islamitische gemeenschap van Bangladesh.

Michael De Dora, directeur van het Center for Inquiry, zegt dat Avijit briljant was en ‘een toegewijd voorvechter van de vrije meningsuiting en het secularisme, maar ook gewoon een heel goed mens. Hij was een inspiratie voor talloze andere vrijdenkers, in Bangladesh en over de hele wereld, en hij was een inspiratie voor mij.’ Parvez Alam, een blogger die eveneens heeft geschreven voor Mukto-Mona, beschrijft Roy als ‘een van de meest getalenteerde schrijvers van het land.’

In 2013 werd blogger Rajib Haider gedood door onbekende aanvallers. Hij organiseerde protesten voor hogere straffen voor de daders die in 1971 misdaden hebben begaan tegen Bengalen die streden voor onafhankelijkheid. Haider was ook een fel criticus van de islamitische politieke partij Jamaat-e-Islami. In 2004 raakte Humayun Azad, een prominent schrijver en docent aan de universiteit van Dhaka, ernstig gewond door een steekincident nadat hij dezelfde boekenbeurs had verlaten als Roy afgelopen donderdag.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
herman bonne
9 jaren geleden

Beste,
Komiek maar ik kon niet terugvinden waar je het boek Biswasher Virus kan kopen…
Kunt u me eventueel helpen?
Met dank,
Herman Bonne (Waasmunster)