01

OSS – De thuiszorgers wiens banen op het spel staan wegens faillissement van een organisatie, hebben na gedane toezeggingen zaterdag het stadhuis van Oss verlaten.

Met de afspraak dat betrokken partijen een ‘inspanningsverplichting’ op zich nemen om het thuiszorgprobleem op te lossen, werd de bezetting van een commissiezaal in het stadhuis van Oss zaterdagmiddag opgeheven. Tot opluchting van de circa dertig actievoerders die na drie dagen bezetting dringend toe waren aan een warme douche en het eigen bed. Langdurig met een grote groep bivakkeren in een kantoor is ook niet alles.

Maar het ging wel ergens over en ze lijken met hun actie ook wel degelijk iets te hebben bereikt. Nadat 75 medewerkers van de failliete thuiszorgorganisatie Pantein-Vivent donderdagavond overgingen tot bezetting van de commissiezaal, eisten ze baangarantie en behoud van zorg voor hun cliënten. Pantein-Vivent met 1800 werknemers en 6100 klanten ging begin januari failliet. Andere zorgaanbieders hebben honderden oud-medewerkers overgenomen, maar lang niet allen. De bezetters zijn bang dat ze geen baan meer krijgen.

Na gesprekken tussen de vice-voorzitter van de FNV, Ruud Kuin, met onder meer staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, lijkt de laatste bereid te zijn de voorwaarden voor het beschikbaar stellen van geld te versoepelen. De Osse wethouder Peters zou financiële ruimte willen zoeken in de gemeentebegroting. Verder is Doekle Terpstra in beeld als bemiddelaar. ‘Ik vind de tekst van het akkoord nog niet goed genoeg’, zegt Kuin. Gesleuteld wordt aan een definitieve tekst.

Volgens eigen zeggen gingen de thuiszorgers over tot bezetting na geïnspireerd te zijn geraakt door de actievoerende studenten in Amsterdam. De bezetters van het Maagdenhuis, die vandaag de vijfde dag is ingegaan, staken vrijdag hun actievoerende Brabantse collega’s een hart onder de riem in de vorm van een solidaire groet. ‘Zorgwerkers, zet hem op’, was te lezen op een spandoek die de studenten vasthielden. De studenten in Amsterdam bezetten vrolijk verder, daarover later meer.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties