03

AMSTERDAM – Het bestuur van de UvA stuurt niet langer aan op ontruiming van het door studenten bezette Maagdenhuis. Daarmee lijkt de angel uit het verzet te zijn getrokken.

Van een ontruiming van het Maagdenhuis is op korte termijn geen sprake. ‘We merken dat er vruchtbare discussies plaatsvinden en dat er inspirerende bijeenkomsten worden georganiseerd,’ aldus Yasha Lange, woordvoerder van de UvA. ‘Als plaats voor debat gaat het goed, maar we hebben wel zorgen over het beheer en de veiligheid. Daarover gaan wij met de studenten in gesprek. Ook willen we niet dat er afgesloten kamers worden opengemaakt.’

Een bezetting die wordt gedoogd, eigenlijk is dat geen bezetting meer. De spanning is er vanaf, het rebelse karakter verdwijnt naar de achtergrond, de angel uit het verzet. De vraag dient zich dan zelfs aan of overnachting in het gebouw nog wel zo noodzakelijk is. De roep om het aftreden van het College van Bestuur (CvB), die op de avond van de bezetting vorige week woensdag nog zo luid en massaal klonk, hoor je nauwelijks meer. Sterker nog, voorzitter Gunning loopt inmiddels rond in het Maagdenhuis alsof ze onderdeel uitmaakt van de actie.

Wat een hemelsbreed verschil met de tumultueuze situatie op de eerste bezettingsavond, waarbij Gunning een wanhopige indruk maakte. Ze zat er echt helemaal doorheen, na twee weken van steeds groter wordend protest in en rondom het bezette Bungehuis, dat uiteindelijk beëindigd werd na een geforceerde gang van het CvB naar de rechtbank en inzet van de ME. Gunning was volkomen de regie kwijt, kon statements als ‘aftreden’, ‘stop het rendementsdenken’ en ‘directe democratie’ niet langer aanhoren.

Uiteindelijk werd zij uit de brand geholpen door burgemeester Van der Laan. Het zal zijn klemmende advies zijn geweest niet opnieuw aan te sturen op ontruiming. Verder gezichtsverlies zou wel eens fataal kunnen zijn voor het CvB. De relatief kleine groep bezetters van het Bungehuis had zich in twee weken tijd ontwikkeld tot een serieus te nemen rebellerende meute, die ook nog eens kon rekenen op groeiende sympathie onder de bevolking en warme aandacht van de pers. Dus ging het CvB om en wijzigde van strategie, nét een politieke partij.

Onderwijl houden de bezetters zich bezig met vergaderingen, veelal in het Engels vanwege de deelname van een handjevol internationale studenten, lezingen, de opvang van verdwaalde politici en af en toe wat spontane muzikale gastoptredens. De studenten hebben woensdag tot nationale actiedag uitgeroepen. Het is de bedoeling dat op die dag op zoveel mogelijk universiteiten wordt geprotesteerd voor meer democratie en inspraak van studenten op hun eigen hogescholen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties